Οργή προκαλεί στην Τουρκία η δολοφονία ενός ακόμη πολίτη από αστυνομικά πυρά και μάλιστα αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια ελέγχου της αστυνομίας στο σπίτι της. Πρόκειται για την 25χρονη Ντιλέκ Ντογάν, η οποία σκοτώθηκε όταν η αστυνομία εισέβαλλε στο σπίτι της, στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχειρήσεις.

Ads

Ο αστυνομικός, σύμφωνα με την μαρτυρία της οικογένειά της, πυροβόλησε τη νεαρή γυναίκα όταν εκείνη όταν άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της του ζήτησε να βγάλει τα παπούτσια του πριν εισέλθει. Νωρίτερα η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει ελέγχους σε ακόμη 16 κατοικίες, στην ίδια περιοχή της Κωνσταντινούπολης, στην Κουτσούκ Αρμουτλού.

Η Ντιλέκ Ντογάν, ανήκε στη μειονότητα των αλεβιτών, και άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο που διακομίστηκε μετά την εισβολή των αστυνομικών στο σπίτι της, την 18η Οκτωβρίου.

Η Hurriyet αναφέρει πως η επιχείρηση είχε ως στόχο την εκτός νόμου αριστερή οργάνωση DHKP-C. Οι γονείς της δολοφονημένης κοπέλας ανέφεραν πως οι αστυνομικοί ήθελαν να κάνουν έλεγχο στο σπίτι τους και η νεαρή γυναίκα τους ζήτησε να βγάλουν τα παπούτσια τους. Τότε ένας εκ των αστυνομικών την πυροβόλησε. Από την πλευρά τους οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται πως η Ντιλέκ Ντογάν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ ενός αστυνομικού και μέλους της οικογένειάς της που προσπάθησε να του πάρει το όπλο.

«Η κόρη μου δεν είναι τρομοκράτης, γιατί την πυροβόλησαν;» διερωτήθηκε η μητέρα του θύματος, ενώ η δολοφονία της κοπέλας έχει προκαλέσει ένα νέο κύμα οργής στην Τουρκία κατά της κυβέρνησης, της αστυνομίας και του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα δείτε, δεν θα υπάρξει ούτε δίκη ούτε έρευνα» δήλωσε ο ηγέτης του αριστερού κόμματος «Λαϊκή Δημοκρατία» (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς. «Εφόσον υπήρξαν σφάλματα, αυτό θα δημοσιευτεί και οι ενδεδειγμένες κυρώσεις θα επιβληθούν» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Ads