Καθεστώς στρατιωτικού νόμου με απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλαν οι τουρκικές αρχές σε 176 χωριά και δήμους της επαρχίας του Ντιγιάρμπακιρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Ads

«Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε από σήμερα 14 Φεβρουαρίου στις 08:00 (07:00 ώρα Ελλάδος) μέχρι νεοτέρας», στις τοποθεσίες αυτές που βρίσκονται στις περιοχές Σιλβάν, Κουλπ, Λίτσε και Χάζρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή τωυ ο κυβερνήτης του Ντιγιάρμπακιρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το μέτρο έχει στόχο να επιτραπεί στις δυνάμεις ασφαλείας να «εξουδετερώσουν» μέλη, μεταξύ των οποίων και στελέχη, του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), της οργάνωσης που διεξάγει αιματηρό ανταρτοπόλεμο κατά της Άγκυρας από το 1984.

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Ads

Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε άνευ προηγουμένου εύρος επιβάλλεται την ώρα που η Τουρκία πραγματοποιεί από τις 20 Ιανουαρίου μια επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Συρίας κατά των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Για την Άγκυρα, η κουρδική αυτή πολιτοφυλακή της Συρίας είναι τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται στενά με το PKK. Ωστόσο οι YPG υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, οι οποίες τις εξόπλισαν και τις εκπαίδευσαν για να πολεμήσουν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Από την σύγκρουση μεταξύ του PKK και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι μέσα σε 34 χρόνια.