Σοβαρά επεισόδια λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία όπου πραγματοποιούνται μεγάλες διαδηλώσεις στο περιθώριο της κηδείας του 15 χρονου Μπερκίν Ελβάν στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος έχασε τη μάχη με τη ζωή την Τρίτη, έχοντας μείνει σε κώμα για 9 μήνες μετά τον τραυματισμό του κεφάλι από δακρυγόνο στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών και προχωρούν σε προσαγωγές. 
 

Ads

H τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι της Άγκυρας.

Επεισόδια και στην Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να απωθεί με αντλίες νερού χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

image

Ads

Ο τούρκος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιτιθέμενος στους διαδηλωτές, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος τους στην πόλη Μαντρίν, ανέφερε: «Το να προσπαθεί κανείς να βάλει φωτιά στους δρόμους 18 ημέρες πριν από εκλογές δεν είναι δημοκρατική στάση».

image

Νωρίτερα, με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων ατόμων έγινε η κηδεία του 15χρονου, οι οποίοι συνόδευσαν τη σορό του στο νεκροταφείο.

Η τελετή ξεκίνησε το μεσημέρι με χιλιάδες κόσμου που κρατούσαν πανό με συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και πλακάτ με τη φωτογραφία του αδικοχαμένου εφήβου.

«Η αστυνομία του AKP (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) δολοφόνησε τον Μπερκίν Ελβάν», φώναζε το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Οκμεϊντάνι, μια λαϊκή συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Παρόντες στην κηδεία ήταν και πολιτικοί της αντιπολίτευσης.

image

Ορισμένες ομάδες είχαν στήσει, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στο αλεβιτικό τζεμεβί που θα γινόταν η κηδεία.

image

Μετά την τελετή, ξεκίνησε η πομπή μέχρι το τζαμί του Σισλί πριν φτάσει στο νεκροταφείο του Φερίκιοϊ, όπου ετάφη ο 15χρονος Μπερκίν.

image

Σε μία προσπάθεια να προλάβει τις εντάσεις, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως πρόκειται «για πολύ λυπηρό περιστατικό, από χθες όλη η Τουρκία πενθεί».

Την Τρίτη μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με σοβαρά επεισόδια και χρήση χημικών από την αστυνομία έλαβαν χώρα σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Διαδηλωτές τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες ενώ δεκάδες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών. Η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση περίπου 150 διαδηλωτές.

Ο θάνατος του Μπερκίν ανεβάζει σε οκτώ τους επιβεβαιωμένους νεκρούς στο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που είχαν πάρει διαστάσεις εξέγερσης και στις οποίες η αστυνομία απάντησε με πρωτοφανή ένταση.

Tweets about “#BerkinElvan”