Προσφυγικό και ανάπτυξη. Κι όμως ίσως συνδέονται. Αυτό δείχνει το παράδειγμα της Τουρκίας. Στην γείτονα, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, η συριακή επιχειρηματικότητα πλέον ανθεί και αποφέρει, μέσω φορολογίας, σημαντικά έσοδα στο τουρκικό κράτος. Παράλληλα έχει δημιουργήσει και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, στις οποίες απασχολούνται πολλοί Τούρκοι πολίτες. 

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν συσταθεί στην Τουρκία περίπου 4.000 νέες επιχειρήσεις από Σύρους πρόσφυγες, οι 614 από αυτές μόνο στην επαρχία Γκαζιαντέπ στα νοτιοανατολικά. Σημειώνεται ότι το 2011 υπήρχαν στο Γκαζιαντέπ μόλις 11 συριακές επιχειρήσεις. Το 2014 οι συριακές επιχειρήσεις ήταν 222, το 2015 ήταν 471 και σήμερα είναι πλέον πάνω από 600. 

Παρόμοια είναι τα δεδομένα και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας. Στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν ήδη από το 2014 σχεδόν 600 συριακές επιχειρήσεις και στη Μερσίνη πάνω από 200. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για νόμιμες εταιρείες που αποδίδουν φόρους στο κράτος και απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως Τούρκους. 

Η τουρκική νομοθεσία άλλωστε επιβάλλει το 90% του προσωπικού σε κάθε ξένη επιχείρηση να είναι Τούρκοι πολίτες. Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στις εν λόγω περίπου 4.000 συριακές εταιρείες υπολογίζονταν σε 220 εκατ. δολ. το 2015. 

Ads

Παράλληλα, ωστόσο, στην Τουρκία δραστηριοποιούνται σήμερα και χιλιάδες άλλες «ανεπίσημες» συριακές επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται άλλωστε και πολλοί από τους περίπου 400.000 Σύρους που εργάζονται στη χώρα παράνομα.