Με αφορμή την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, Μέρκελ και Μακρόν ζήτησαν, στη Σύνοδο Κορυφής, από τους εταίρους στην ΕΕ, να αναλάβουν κοινή δράση για τη λήψη μέτρων εναντίον της Βρετανίας, με την επιβολή ακόμα και καραντίνας στους Βρετανούς πολίτες που βγαίνουν από το νησί.

Ads

Πρόκειται, ουσιαστικά, για απάντηση στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που επιμένει να κρατά κλειστά τα σύνορα για όσους πολίτες της χώρας θέλουν να ταξιδέψουν, επικαλούμενος την πανδημία και στηριζόμενος στο βρετανικό σύστημα καθορισμού των ζωνών σε πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, ενώ η κατάσταση φαίνεται να κλιμακώνεται. Μόλις χθες, ανακοινώθηκε η αναθεώρηση της λίστας του συστήματος του «φωτεινού σηματοδότη», χωρίς να υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις. Η Μάλτα και οι Βαλεαρίδες Νήσοι οι κυριότερες εντάξεις στην πράσινη λίστα ενώ η Ελλάδα παρέμεινε στην πορτοκαλί.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο της «πορτοκαλί» λίστας, σύμφωνα με σχέδια της κυβέρνησης που θα εξηγηθούν λεπτομερώς τον επόμενο μήνα.

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία συντάσσεται με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για συνέχιση της σκληρής γραμμής και η άλλη πιστεύει ότι έφτασε η ώρα να υπάρξει χαλάρωση και επιβράβευση και των χωρών εκείνων που κάνουν υγειονομική πρόοδο, αλλά και των πολιτών της χώρας που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η «λευκή λίστα» των Ευρωπαίων

Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει σε μια «λευκή λίστα» 13 χωρών, ανάμεσα στις οποίες η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, των οποίων οι κάτοικοι μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα (χωρίς καραντίνα) προς τις χώρες της Ευρώπης.

Όμως, από την εν λόγω λίστα απουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει ανάμεσα στα νέα κρούσματα της Covid-19. Μάλιστα, Γαλλία και Γερμανία ζητούν απ’ όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα.

Ωστόσο, λόγω της απουσίας κοινής γραμμής, Πορτογαλία και Ισπανία -δύο χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τους Βρετανούς τουρίστες (όπως και η Ελλάδα)- συνεχίζουν να επιτρέπουν κανονικά την ελεύθερη είσοδο των Βρετανών.