Υπό το βάρος των εξελίξεων στους δρόμους της Αιγύπτου λαμβάνουν χώρα επαφές σε επίπεδο Κορυφής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθούν πιθανές ενέργειες. Την ίδια στιγμή, κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για την Αίγυπτο ενώ έχει συγκληθεί και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ads

 
Επαφές και συζητήσεις
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία θα βρεθούν ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, το απόγευμα της Παρασκευής για να συζητήσουν υπό την σκιά των εξελίξεων στην Αίγυπτο. Νωρίτερα ο Ολάντ θα έχει επικοινωνήσει και με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, για το ίδιο ζήτημα.
 
Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη κάλεσαν την μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να δείξουν την μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση. Παρόλα αυτά, η συνεδρίαση δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν, γεγονός που σχολιάστηκε πως μπορεί να είναι ενδεικτικό των διαφωνιών για τον χειρισμό της κατάστασης ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου.
 
Την Δευτέρα οι επικεφαλής διπλωμάτες των κρατών μελών της ΕΕ θα προσέλθουν σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες με σκοπό να εξεταστούν οι πιθανές εκβάσεις της κατάστασης αλλά και να σχεδιαστεί η κατεύθυνση βάσει της οποίας θα ενεργήσει η Ένωση.
 
«Αποφύγετε την Αίγυπτο»
 
Με ταξιδιωτική του οδηγία, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου κάλεσε τους Κύπριους να αποφύγουν τα ταξίδια τους στην Αίγυπτο και να τα περιορίσουν στα απολύτως αναγκαία.
 
Η οδηγία προτρέπει τους ταξιδιώτες στην Αίγυπτο, εφόσον χρειαστεί να παραμείνουν στην χώρα να αποφύγουν τους χώρους όπου γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις.
 
Σε σχετική οδηγία κάλεσε προς συμμόρφωση και το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως η χώρα επέκτεινε την ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει για το σύνολο της επικράτειας της Αιγύπτου, καλώντας πλέον τους Γερμανούς να αποφεύγουν και τα τουριστικά θέρετρα στην Ερυθρά Θάλασσα.
 
Η Γερμανία είχε εξαιρέσει μέχρι στιγμής τα δημοφιλή στους Ευρωπαίους τουρίστες θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας, όπως το Σαρμ Ελ Σέιχ και η Χουργκάντα, αν και είχε συστήσει αυξημένη προσοχή.
 
Την ίδια ώρα τα τουριστικά πρακτορεία της χώρας ακυρώνουν σωρηδόν τα πακέτα τους. Το TUI Germany, το γερμανικό παράρτημα του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πρακτορείου ταξιδίων, TUI Travel, ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα πακέτα εκδρομών του στην Αίγυπτο μέχρι της 15 Σεπτεμβρίου, ενώ ενημέρωσε τους πελάτες του που ήδη βρίσκονται στις διακοπές τους στα μέρη που περιλαμβάνει η ταξιδιωτική οδηγία ότι μπορούν να ενημερώσουν τους υπεύθυνους εάν επιθυμούν να αναχωρήσουν νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία.
 
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε ότι αφορά τους Έλληνες της Αιγύπτου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος. «Έχω τη διαβεβαίωση, ότι οι Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα αυτή την ώρα στην Αίγυπτο», ανέφερε ο κ. Γεροντόπουλος, από την Θεσσαλονίκη, συμπληρώνοντας ότι «εμείς παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση και πιστεύω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι Έλληνες να μην έχουν πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι και οι υπόλοιποι χριστιανοί δεν θα υποστούν διώξεις και δεν θα υποστούν ίσως τις συνέπειες της διαμάχης τής εσωτερικής».
 
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον επιτετραμμένο της Ελλάδας στην Αίγυπτο, με τον πρέσβη και με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ενώ δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων σε περίπτωση ανάγκης – αν και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο αφορά όλες τις χώρες και όχι μόνο την περίπτωση της Αιγύπτου.