Δεκαεννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από νοθευμένα αλκοολούχα ποτά στην Τσεχία, ενώ 24 άτομα ακόμη νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, με κάποια να έχουν τυφλωθεί και άλλα να βρίσκονται σε κώμα. Οι αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη έκτακτα μέτρα.

Ads

Η βότκα και το ρούμι που καταναλώθηκαν ήταν νοθευμένα με μεθανόλη, μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς. Ως φθηνή ουσία, η μεθανόλη χρησιμοποιείται από παρασκευαστές παράνομων ποτών που πωλούνται στη μαύρη αγορά, εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη.
 
Ο Πρωθυπουργός Petr Necas κάλεσε όλους τους Τσέχους  «να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ αμφίβολης προέλευσης» ενώ την ίδια ώρα οι αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
 
Οι αρχές πραγματοποιούν ελέγχους σε καταστήματα σε όλη την χώρα, καθώς τα ποτά «μπόμπες» αγοράζονταν κυρίως από τοπικά μαγαζιά σε φτηνές τιμές.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε πάνω από 400 σημεία πώλησης αλκοόλ και διαπίστωσε ότι σε περίπου 70 από αυτούς γινόταν πώληση παράνομου αλκοόλ. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 36χρονο άντρα τον οποίο τον υποψιάζεται για συμμετοχή στη πώληση του αλκοόλ.