Στους 61 ανήλθαν οι νεκροί από την επίθεση τριών βαριά οπλισμών καμικάζι σε αστυνομική σχολή στην Κουέτα, στο νοτιοανατολικό Πακιστάν, το βράδυ της Δευτέρας.

Ads

Πρόκειται για μια από τις πλέον πολυαίμακτες επιθέσεις το 2016 στο Πακιστάν, έπειτα από εκείνη στη Λαχόρη την 25η Μαρτίου, με 75 νεκρούς, κι αυτή στο νοσοκομείο της Κουέτας την 8η Αυγούστου με 73 νεκρούς.

Στην πλειονότητά τους, τα θύματα ήταν σπουδαστές της σχολής, οι οποίοι την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στους κοιτώνες τους. Οι αρχές κάνουν επίσης λόγο για 123 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους προσπάθησαν να διαφύγουν από παράθυρα. Κάποιοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον πακιστανικό στρατό, οι δράστες παρεισέφρησαν στη σχολή της αστυνομίας, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κουέτας, πρωτεύουσας της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, αργά το βράδυ. Στις αχανείς εγκαταστάσεις βρίσκονταν εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι, πολλοί από τους οποίους τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Ήταν περίπου 22:30 και παίζαμε χαρτιά. Ξαφνικά ακούσαμε πυρά και κρυφτήκαμε κάτω από τα κρεβάτια. Τα πυρά ήταν σφοδρά και δεν γνωρίζαμε τι να κάνουμε», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αρσλάν, νεοσύλλεκτος ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Ads

«Έμπαιναν σε θάλαμο και άνοιγαν πυρ αδιακρίτως, κατόπιν πέρναγαν στον επόμενο. Χτυπούσαν τις πόρτες και έλεγαν όταν ήταν κλειστές στους σπουδαστές πως ήταν δικοί τους, του στρατού, κι όταν άνοιγαν την πόρτα, τους πυροβολούσαν», αφηγήθηκε άλλος τραυματίας.

Υπήρξαν δύο χωριστές αναλήψεις της ευθύνης για την επίθεση, η πρώτη από το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP) και η δεύτερη από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το TTP υποστήριξε ότι διέπραξε την επίθεση για να «εκδικηθεί για τους φόνους των μουτζαχεντίν μας» από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στη γειτονική επαρχία Πουντζάμπ, σε ανακοίνωσή του που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την πλευρά του, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε, μέσω της ιστοσελίδας Άμακ, που αποτελεί όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, πως την επίθεση διέπραξαν «τρεις καμικάζι του».