Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 69 τραυματίστηκαν – οι 4 εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση – τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως εναντίον πολιτών που γιόρταζαν την έλευση του Νέου Έτους μέσα στο νυχτερινό κέντρο Reina στη συνοικία Ορτακιόι, στην Κωνσταντινούπολη. 

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού έχουν αναγνωριστεί οι 21 από τους νεκρούς και οι 15 ή 16 εξ αυτών είναι ξένοι υπήκοοι. Μεταξύ των θυμάτων δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας. Οι περισσότεροι ήταν Άραβες, αλλά και μια Ισραηλινή και δύο Ινδοί. Ο Σοϊλού τόνισε ακόμη ότι ο δράστης της επίθεσης διαφεύγει της σύλληψης. Αρχικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο δράστης ήταν νεκρός. «Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα», είπε ο υπουργός διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα, ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην Κωνσταντινούπολη για να συλλάβει τον δράστη. Σημειώνεται πως επίσημα διαψεύστηκε και η πληροφορία που ανέφερα ότι ο δράστης ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης. 

Διαβάστε επίσης:

Μέσα στο νυχτερινό κέντρο, ένα από τα γνωστότερα της Κωνσταντινούπολης, την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν έως και 700 άνθρωποι, κατά αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Κάποιοι από αυτούς πήδησαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν από τα πυρά του ενόπλου και διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές. 

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφοντας τα όσα ακολούθησαν την ώρα της επίθεσης σημείωσε πως «υπάρχουν πιθανόν περισσότερα θύματα, επειδή καθώς προχωρούσα, άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους». Σημειώνεται πως ο δράστης εισέβαλε στο κέντρο διασκέδασης αφού είχε προηγουμένως σκοτώσει μπροστά στην είσοδο έναν αστυνομικό κι έναν πολίτη.

Ads

Η σκηνή που αφηγείται ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας φανερώνει τον πανικό που κατέλαβε τους θαμώνες. «Ακούγοντας τους θορύβους αυτούς, πολλές γυναίκες λιποθύμησαν», λέει. Αυτό συνέβη στη μία από τις φίλες του. «Την σήκωσα στην πλάτη μου και βάλθηκα αμέσως να τρέχω».

«Δεν ξέρω πώς κατάφερα να διαφύγω», λέει. «Σε τέτοιες στιγμές, δεν περιμένεις. Ακούγαμε πυροβολισμούς αριστερά, έτσι τρέξαμε προς τα δεξιά», ανέφερε ενώ για την αστυνομία είπε πως «Έφθασαν πολύ γρήγορα, αλλά δεν κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως την κατάσταση, δεν ήξεραν ποιος ήταν ο δράστης. Μας υποψιάζονταν όλους».

Σημειώνεται πως το Reina αποτελεί ένα από τα μαγαζιά της οικονομικής ελίτ της Κωνσταντινούπολης, ενώ αποτελεί και πόλο έλξης πολλών πλούσιων και επώνυμων ξένων επισκεπτών, οι οποίοι το προσεγγίζουν και με τα σκάφη τους μέσω του Βοσπόρου. Για αυτό πολλοί μετά την επίθεση έκαναν λογο για ένα χτύπημα στην καρδιά της τουρκικής ελίτ, που ίσως και αυτός να ήταν ο στόχος του δράστη.