«Νίκη κατά του καπιταλισμού» χαρακτήρισε την εκλογή του Φεντερίκο Πιτσαρότι ως δημάρχου της Πάρμας ο νέος «αστέρας» της ιταλικής πολιτικής σκηνής Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος είναι επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», με το οποίο εξελέγη ο Πιτσαρόττι. Ο νέος δήμαρχος, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, σχεδιάζει να εισάγει στην πόλη ένα νέο νόμισμα παράλληλα με το ευρώ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους.
 

Ads

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ο νέος δήμαρχος ο οποίος είναι και οικονομολόγος, σκέφτεται να δοκιμάσει την εισαγωγή τοπικού νομίσματος το οποίο θα κινείται παράλληλα με το ευρώ για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία. Το χρέος της πόλης ανέρχεται στα εξακόσια εκατομμύρια ευρώ!
 
Τώρα ο νέος δήμαρχος της Πάρμας από την μια κάνει λόγο για «ενδεχόμενο προσωρινό δάνειο που θα μπορούσε να ληφθεί από τις τοπικές τράπεζες» και από την άλλη, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della sera, μελετά την υιοθέτηση του τοπικού νομίσματος.
 
Ο 42χρονος πρώην τραπεζικός υπάλληλος και νυν δήμαρχος φέρεται να είναι σε επαφή, με δυο γνωστούς οικονομολόγους του πανεπιστημίου «Μποκόνι» του Μιλάνου, το ίδιο στο οποίο διδάσκει και ο Μάριο Μόντι.
 
«Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύστημα που να ξεπερνά το πρόβλημα των επιτοκίων και της διόγκωσης του χρέους, με σημείο αναφοράς την ελεύθερη ανταλλαγή αγαθών», αναφέρουν τα δελτία ειδήσεων των ιταλικών τηλεοπτικών καναλιών.
 
Εντυπωσιακή άνοδος των «Πέντε Αστέρων» στις δημοσκοπήσεις
 
Εν τω μεταξύ, εντυπωσιακή άνοδο, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Ipsos, συνεχίζει να σημειώνει το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος δηλώνει υπέρμαχος της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.

image
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γκάλοπ, που μεταδόθηκαν από την εκπομπή «Βallaro» του καναλιού Rai Tre, το κίνημα του Γκρίλο είναι δεύτερο κόμμα, πανιταλικά, στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 18,5%.
 
Πρώτη πολιτική δύναμη, σύμφωνα με την έρευνα του Ipsos, παραμένει το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» με ποσοστό 26,7%, ενώ η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, είναι, πλέον, τρίτο κόμμα, με 17,5%. Ακολουθούν, σε μεγάλη απόσταση, το προοδευτικό κόμμα «Ιταλία των Αξιών» (7,8%) του Αντόνιο Ντι Πιέτρο και το κεντρώο, χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Udc, με 7,3%.
 
Οι σχολιαστές, τονίζουν ότι η άνοδος του κινήματος Cinque Stelle (Πέντε Αστέρια) είναι ακόμη εντυπωσιακότερη, αν σκεφθεί, κανείς, ότι πριν δυο μήνες, το ποσοστό του, σε πανιταλική βάση, δεν ξεπερνούσε το 4%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγάλο μέρος της επιτυχίας του κινήματος του Γκρίλο, η οποία διαπιστώθηκε και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, οφείλεται στην έντονη συρρίκνωση της Λέγκα, και, κυρίως, του «Λαού της Ελευθερίας», του κόμματος που ίδρυσε και του οποίου ηγήθηκε επί δεκαεπτά χρόνια, ο «Καβαλιέρε».

Στο στόχαστρο ο Μπερσάνι
 
Πάντως, ο Μπέππε Γκρίλο θεωρεί πλέον κύριο πολιτικό αντίπαλό του το Δημοκρατικό Κόμμα. Την Τρίτη χαρακτήρισε τον ηγέτη του, Πιερλουίτζι Μπερσάνι «περίπου έναν ζωντανό νεκρό» και κατέστησε σαφές ότι ο επόμενος στόχος είναι να μπορέσει να γίνει η «έκπληξη» και στις βουλευτικές εκλογές.
 
Ο Μπερσάνι, από την πλευρά του, απάντησε στον Ιταλό ηθοποιό ότι «θα έπρεπε να διατηρήσει μεγαλύτερη ψυχραιμία και να πάρει θέση επί των συγκεκριμένων προβλημάτων της χώρας».
 
Πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι για το κίνημα Πέντε Αστέρων μένουν ανοικτά μια σειρά από ζητήματα: πρώτα απ’ όλα η σχέση των εκλεγμένων δημάρχων με τον Γκρίλο, από την στιγμή που όλοι τους διεκδικούν μια απεριόριστη, ουσιαστικά, αυτονομία.
 
Ακολουθεί η παράθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τις δυνατότητες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, δεδομένης της θέσης των Πέντε Αστέρων για έξοδο από το ευρώ.
 
Προς εξακρίβωση, και η δυνατότητα διατήρησης της «ελαφρότατης» οργανωτικής δομής με έμφαση στο Διαδίκτυο, ένα στοιχείο που ήταν έως τώρα από τα κύρια μυστικά της επιτυχίας της νέας αυτής πολιτικής δύναμης.

Ads