Απ΄ ό,τι φαίνεται, τα περίφημα κρυπτονομίσματα, όχι μόνο υποτιμώνται, αλλά ληστεύονται κιόλας. ‘Ετσι, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coincheck Inc, με έδρα στο Τόκιο, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα επιστρέψει περίπου 46,3 δισ. γιεν (425 εκατ. δολάρια) από τα ψηφιακά χρήματα που έκλεψαν χάκερ την Παρασκευή, σε μία από τις μεγαλύτερες ληστείες ψηφιακών χρημάτων που έχουν γίνει ποτέ.

Ads

Αυτό το ποσό, όπως σημειώνει το Reuters, αντιστοιχεί περίπου στο 90% των νομισμάτων NEM, αξίας 58 δισ. γιεν, που έχασε η εταιρεία, στο πλαίσιο μιας επίθεσης που την ανάγκασε να παύσει την Παρασκευή τις αναλήψεις όλων των κρυπτονομισμάτων εκτός του Bitcoin.

H Coincheck ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως θα αποζημιώσει τους περίπου 260.000 κατόχους νομισμάτων NEM σε ιαπωνικά γιεν, αν και ακόμα εξετάζεται το πότε θα γίνει αυτό και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει.

Δύο πηγές με γνώση πάνω στο θέμα είπαν ότι η αρμόδια υπηρεσία της Ιαπωνίας έστειλε οδηγία στις περίπου 30 εταιρείες της χώρας που λειτουργούν ανταλλακτήρια bitcoins και άλλων ψηφιακών νομισμάτων προς ενημέρωση σχετικά με πιθανές επιπλέον κυβερνοεπιθέσεις, ζητώντας τους να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Coincheck.

Ads

Η Coincheck ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα νομίσματα NEM ήταν αποθηκευμένα σε «hot wallet» αντί για το πιο ασφαλές «cold wallet», εκτός του Ίντερνετ. Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος Κοϊχίρο Ουάντα επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες και έλλειψη προσωπικού ικανού να τις διαχειριστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το Mt. Gox, ανταλλακτήριο επίσης με έδρα το Τόκιο, που κάποτε διαχειριζόταν το 80% των συναλλαγών με bitcoins στον κόσμο, είχε κηρύξει πτώχευση μετά την απώλεια bitcoins ύψους μισού δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, πιο πρόσφατα, το νοτιοκορεατικό ανταλλακτήριο Youbit έκλεισε τον προηγούμενο μήνα και δήλωσε κατέθεσε αίτημα για υποβολή σε καθεστώς πτώχευσης μετά από δύο χακαρίσματα πέρυσι.