Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας σε αντάλλαγμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, μερικές ώρες μετά το επίσημο αίτημα της Ισπανίας να της χορηγηθεί δάνειο.
 

Ads

«Έδωσα οδηγίες στο προσωπικό μας να επιταχύνει τη δουλειά του για να κάνει μια σαφή αποτίμηση του τομέα και των αναγκών του, όπως και μια πρόταση για την απαραίτητη πολιτική προϋποθέσεων που θα πρέπει να συνοδεύει τη βοήθεια», αναφέρει ο Ρεν σε ανακοίνωσή του. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να συνάψουμε μια συμφωνία για το μνημόνιο κατανόησης εντός μερικών εβδομάδων, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης», προσθέτει, σημειώνοντας ότι μεταρρυθμίσεις θα αναλάβουν να κάνουν οι τράπεζες που λαμβάνουν βοήθεια και όλος ο τομέας.
 
Ειδικοί της Επιτροπής θα ταξιδέψουν στη Μαδρίτη «πολύ σύντομα» για να ξεκινήσουν την αποτίμησή τους, δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, σημειώνοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνονται εικασίες σχετικά με το είδος των όρων που θα τεθούν στις ισπανικές τράπεζες ή για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα κεφάλαια του σχεδίου διάσωσης.
 
Οι ειδικοί της Επιτροπής δεν θα μεταβούν σήμερα όπως προβλεπόταν στην Ισπανία, αλλά «πολύ σύντομα», διευκρίνισε ο Αλταφάζ. «Θα μεταβούν προσεχώς στη Μαδρίτη, δεν θέλω να σας πω πότε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «θα μεταβούν το ταχύτερο δυνατό για να αρχίσουν εργασία αυτήν την εβδομάδα μαζί με τους Ισπανούς υπευθύνους».
 
Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε επιτακτικά να υπάρξει ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα» για την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, προκειμένου να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο ευρώ και να καταλαγιάσει η κρίση. Σε δηλώσεις του μετά την επισημοποίηση του αιτήματος της Ισπανίας για βοήθεια προκειμένου να χαλιναγωγήσει την κρίση στον τραπεζικό της τομέα, ο Ραχόι υπογράμμισε πως «οφείλουμε να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία για τη ζώνη του ευρώ».
 
«Το ενιαίο νόμισμα θα πρέπει να είναι αμετάκλητο. Κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής είναι απαραίτητο να καταρτισθεί ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα στάδια», τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι κατά την καταληκτική ομιλία του στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας εργοδοτών της χώρας CEOE. «Το πολιτικό μήνυμα πρέπει να είναι ακλόνητο και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης σαφές, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ», επέμεινε.
 
Σύμφωνα με τον Ραχόι, «η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την κοινή θεσμική της αρχιτεκτονική κατά τρόπο ώστε οι επενδυτές να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο ενιαίο νόμισμα, ως ενός νομίσματος αξιόπιστου και σταθερού». Η ΕΕ οφείλει «να προχωρήσει προς την κατεύθυνση μίας καλύτερης φορολογικής ολοκλήρωσης με τη σύσταση μίας φορολογικής αρχής που θα συντονίζει τις πολιτικές των κρατών μελών και θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς», τόνισε.
 
Η ολοκλήρωση αυτή «θα πρέπει να κορυφωθεί με τη δημιουργία μίας υπηρεσίας για το χρέος με κοινές εκδόσεις ομολόγων», μία ιδέα στην οποία αντιτίθεται με σθένος η Γερμανία.
 
Για τον Μαριάνο Ραχόι, η ΕΕ οφείλει να δράσει τάχιστα, διότι «οι πιέσεις αυξάνονται μέσα στη ζώνη του ευρώ και είναι σαφής η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών». Η οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση «ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, δε, αποτελεί τον πρωτεύοντα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», υπενθύμισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.
 
Σε εθνικό επίπεδο, ο Ραχόι επανέλαβε τη σειρά των μελλοντικών οικονομικών μέτρων, που θα ληφθούν «αυτόν τον χρόνο και όσο δύσκολα και εάν είναι, στόχο έχουν να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».