Μετά από σχεδόν τρία εφιαλτικά χρόνια στα χέρια των τζιχαντιστών, η Χέιζα Σανκάλ είναι πλέον ελεύθερη και επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα της στο βόρειο Ιράκ για να τους πολεμήσει και «να πάρει εκδίκηση».

Ads

Το καλοκαίρι του 2014 καθώς οι σουνίτες του ISIS προήλαυναν στο Ιράκ και τη Συρία δεκάδες χιλιάδες μέλη της κουρδικής θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι, στην οποία ανήκει και η Χέιζα, εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατέφυγαν στα όρη Σιντζάρ.

Όμως οι τζιχαντιστές έφθασαν και εκεί. Δολοφόνησαν τους άνδρες, αιχμαλώτισαν τα παιδιά για να τα εκπαιδεύσουν ως «στρατιώτες του χαλιφάτου» και πούλησαν τις γυναίκες και τα κορίτσια ως σκλάβες του σεξ.

image

Ads

«Όταν έγινε το μακελειό στο Σανκάλ ήμουν μια απ’ αυτές που απήγαγε το ISIS», λέει η Χέιζα. «Με πούλησαν πολλές φορές σε σκλαβοπάζαρα».

Όταν τελικά απελευθερώθηκε και πήγε πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στην πόλη Σιντζάρ του βορείου Ιράκ, έγινε μέλος γυναικείας αντάρτικης ομάδας που πολεμούσε τους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

«Έμεινα έκπληκτη όταν είδα ότι υπήρχε μια στρατιωτική δύναμη που είχε αναλάβει την προστασία του Σανκάλ. Έτσι αποφάσισα να ενταχθώ σ’ αυτήν και να πάρω εκδίκηση. Κουβαλώ αυτό το όπλο για να πάρω εκδίκηση από τον Αμπού Χασάν, τον Αμπού Γιουσούφ και τον Αμπού Σαάντ, που με βασάνισαν όπως και πολλές άλλες», είπε.

Υπολογίζεται ότι περίπου 9.900 Γιεζίντι σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν το καλοκαίρι του 2014, όταν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» κατέλαβαν το όρος Σιντζάρ.