Την παραίτηση του προέδρου Χριστόφια ζήτησε σύσσωμη η κυπριακή αντιπολίτευση μετά την έκδοση του πορίσματος της ανακριτικής επιτροπής, το οποίο του καταλογίζει σοβαρές προσωπικές και θεσμικές ευθύνες για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί. Ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος, πάντως, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει προσωπικές ευθύνες για την τραγωδία.

Ads

 
Είτε να παραιτηθεί είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές κάλεσε τον Δημήτρη Χριστόφια ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Χάρης Γεωργιάδης, δεδομένων, όπως επισημαίνει, των ασήκωτων προσωπικών και θεσμικών ευθυνών που του καταλογίζει το πόρισμα Πολυβίου, υπογραμμίζοντας: «Ας μην επιχειρήσει το ΑΚΕΛ να τον απαλλάξει από τις ευθύνες του. Μας έλεγαν να περιμένουμε το πόρισμα, τώρα έχουμε το πόρισμα».
 
«Περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υιοθετήσει εκείνες τις επιλογές που θα διευκολύνουν την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων και θα αποτρέψουν οποιουδήποτε τύπου αποσταθεροποίηση που θα πολλαπλασίαζε τις καταστροφικές συνέπειες της τραγωδίας στο Μαρί. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να γίνει άμεση σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα κοινής αποδοχής σχέδιο για μια συντεταγμένη εθνική πορεία εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
Την ανάληψη πολιτικής ευθύνης που θα πρέπει να οδηγήσει αναποφεύκτως σε παραίτηση του προέδρου αξίωσε και το κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. «Τώρα δεν υπάρχει τρόπος ούτε μετακύλισης ούτε αποποίησης των ευθυνών. Τα ευρήματα του πορίσματος αναδεικνύουν φαινόμενα ανεπάρκειας, ευθυνοφοβίας, ανικανότητας, απόπειρας μετακύλισης ευθυνών και θεσμικής κρίσης», τόνισε.
 
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θεωρεί ασήκωτες τις προσωπικές και τις θεσμικές ευθύνες που βαραίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κάλεσε να παραιτηθεί.
 
Ο Γιώργος Περδίκης, βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων,  υπογράμμισε ότι μετά το πόρισμα ο πρόεδρος πρέπει να θεωρείται έκπτωτος. 
 
Αρνείται τις προσωπικές ευθύνες ο Χριστόφιας

 
Ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος πάντως αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει προσωπικές ευθύνες για την τραγωδία, σε δήλωση του μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Πολυβίου. Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος, σε εκτός κειμένου αναφορά σε ομιλία στη Λεμεσό, ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος της δημοκρατίας κατηγορηματικά αρνείται ότι φέρει προσωπική ευθύνη για το συμβάν.

Το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής. Αντίθετα, πολλά συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του – ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα- φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «χωρίς αμφιβολία, μπορεί κάποιος με ασφάλεια να υποστηρίξει ότι ο κ. Πολυβίου έχει υπερβεί τους όρους της εντολής του».

Ads

Τέλος, ανέφερε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και το ΑΚΕΛ, το κόμμα που τον στηρίζει κύρια στην Κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις που τον στηρίζουν θα μελετήσουν ενδελεχώς το πόρισμα. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου στις 9 το βράδυ, για μελέτη του πορίσματος.