Από τον Οκτώβριο του 2013, ο Μπακρ Μπιν Λάντεν ξεκίνησε να είναι ένας πολύ πλούσιος Σαουδάραβας επιχειρηματίας.
Η οικογένειά του ήλεγχε τον όμιλο Saudi Binladin, μια από τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, και είχε καλές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Ads

Όταν πρόσφερε μια δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο Φιλανθρωπικό Ταμείο του Πρίγκιπα της Ουαλίας (PWCF), το κύριο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Πρίγκιπα Κάρολου, δεν υπήρχε λόγος αυτός να αρνηθεί. Εκτός από το γεγονός ότι ο ετεροθαλής αδελφός του επιχειρηματία, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε επιτεθεί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δώδεκα χρόνια νωρίτερα.

Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική εκείνη επίθεση που πυροδότησε την αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν και αργότερα στο Ιράκ. Η Βρετανία ήταν πολεμικό κομμάτι σε αυτές τις εκστρατείες. Το ντόμινο των συγκρούσεων που ξεκίνησε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2001 εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο μέχρι και σήμερα, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα.

Η συγγένεια ως κριτήριο απόφασης για μια φιλανθρωπική δωρεά;

Ads

Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει ισχυριστεί ότι ο Μπακρ Μπιν Λάντεν είχε οποιαδήποτε σχέση με την εκστρατεία τρόμου του ετεροθαλούς αδελφού του. Ωστόσο, αρκεί ακόμα για σκάνδαλο, ή τουλάχιστον για αυστηρή κριτική, αν ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας είχε προσωπική επαφή με έναν Μπιν Λάντεν το 2013- ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο ήταν αυτό.

Ο Βρετανός διάδοχος του θρόνου, Πρίγκιπας Κάρολος το βιώνει αυτή τη στιγμή: Οι «Sunday Times» ισχυρίζονται ότι ο Κάρολος διαπραγματεύτηκε προσωπικά με τον Μπακρ Μπιν Λάντεν και τον αδερφό του Σαφίκ σχετικά με μια δωρεά για την PWCF τον Οκτώβριο του 2013. Ένα εκατομμύριο λίρες εισρέουν στο ίδρυμα, έτσι ώστε να μιλάμε, για χρήματα που επιβαρύνονται με το όνομα Μπιν Λάντεν.

Ούτε ο Κάρολος ούτε η PWCF αρνούνται ότι αυτά τα χρήματα υπάρχουν. Ωστόσο, ο πρίγκιπας δεν συνάντησε προσωπικά τους Μπιν Λάντεν. Μάλλον, η προσφορά δωρεάς συζητήθηκε, εξετάστηκε και τελικά έγινε αποδεκτή ομόφωνα από τον πενταμελή κύκλο των επιτροπών. Η PWCF έλαβε επίσης πληροφορίες για πιθανούς δωρητές «από την κυβέρνηση» και δεν υπήρξαν αντιρρήσεις.

Οι “Times” αναφέρουν ότι οι σύμβουλοι του πρίγκιπα τον προέτρεψαν να απορριφθεί η δωρεά, λέγοντας ότι τα χρήματα “δεν θα ήταν καλά για κανέναν” – σαν να είχαν αίμα πάνω τους: Οποιαδήποτε εγγύτητα με εκπροσώπους της οικογένειας Μπιν Λάντεν ακόμα και δώδεκα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση, μπορεί να επιφέρει σκληρή κριτική.

Από την άλλη: Η οικογενειακή ευθύνη πρέπει να αποτελεί κριτήριο απόφασης για μια φιλανθρωπική δωρεά, οι δωρητές της οποίας δεν κατηγορούνταν για τίποτα;

Χαρακτηρίζεται ο Κάρολος απο υπερβολικό ζήλο;

Όλα αυτά αποτελούν πρόβλημα δημοσίων σχέσεων για τον πρίγκιπα, γιατί λίγο αργότερα υπήρξαν ισχυρισμοί εναντίον του Μπιν Λάντεν: ο Μπακρ έπεσε σε δυσμένεια το 2015, συνελήφθη για διαφθορά και τελικά μεταβίβασε τις μετοχές του στην εταιρεία του στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Η οικογένεια εξακολουθεί να θεωρείται πλούσια, αλλά αποδυναμωμένη.

Επιπλέον, αυτή η αποκάλυψη για τη δωρεά ακολουθεί πολύ παρόμοιες αποκαλύψεις που έχουν διατυπωθεί τους τελευταίους μήνες.

Τον Ιούνιο, οι Times αποκάλυψαν ότι ο Κάρολος είχε δεχτεί δωρεές ύψους εκατομμυρίων από τον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ.

Ο Hamad ibn Jasim ibn Jabr Al Thani φέρεται να χάρισε στον Βρετανό διάδοχο του θρόνου περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ για το PWCF. Αυτοπροσώπως, σε συναντήσεις που έγιναν μεταξύ 2011 και 2015, και κατά ειρωνικό τρόπο, σε μετρητά.

Οι δωρεές αυτές παρουσιάστηκαν σε τρεις δόσεις και με τη μορφή δεσμίδων των 500 ευρώ, οι οποίες συσκευάστηκαν σε βαλίτσα, σε ταξιδιωτική τσάντα και σε τσάντα για ψώνια από το πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου Fortnum & Mason.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που δίνει η PWCF σε φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι περίπου 3 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Τόσο οι δωρεές από το Κατάρ όσο και αυτές από την οικογένεια Μπιν Λάντεν ήταν επομένως σημαντικές για την PWCF. Στα τέλη Ιουνίου, οι Times ανέφεραν ότι η εποπτική αρχή που είναι υπεύθυνη για φιλανθρωπικές οργανώσεις έλεγχε εάν όλα είχαν γίνει σωστά. Στις 20 Ιουλίου, το BBC ανέφερε το ξεκάθαρο ως προς αυτό: δεν θα κινούνταν καμία διαδικασία. Η έκθεση ισχυρίζεται επίσης ότι ήταν «μόνο» περίπου 2,5 εκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο, ακόμη και οι καλοπροαίρετοι υποστηρικτές του πρίγκιπα αναρωτιούνται τώρα μήπως ο ενθουσιασμός του για τη συλλογή δωρεών ξεπερνάει μερικές φορές το όριο. Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το κάνει αυτό από πεποίθηση: Η PWCF, η οποία υποστηρίζει κυρίως μικρά έργα σε «επίπεδο βάσης» που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας, ιδρύθηκε από τον Κάρολο το 1979.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, η βρετανική αστυνομία διερευνά εάν αυτός ο ζήλος συνοδεύεται μερικές φορές ακόμη και από νομικά αβάσιμες εκτιμήσεις σε μια συνεχιζόμενη έρευνα. Αυτό δεν απευθύνεται στον Κάρολο προσωπικά, αλλά σε έναν από τους στενότερους έμπιστούς του: ο Μάικλ Φόσετ, πρώην πρόεδρος του «Ιδρύματος του Πρίγκιπα», θεωρείται ύποπτος ότι «προώθησε» μια δωρεά εκατομμυρίου δολαρίων από Σαουδάραβα επιχειρηματία. Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Fawcett παραιτήθηκε από επικεφαλής του ιδρύματος.