Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με το Κρεμλίνο να διαβεβαιώνει το συριακό καθεστώς πως θα το συνδράμει στην εφαρμογή της παύσης πυρός -την προθυμία της για την οποία «επανεπιβεβαίωσε» η Δαμασκός.

Ads

O Πούτιν διαμήνυσε στον Άσαντ πως η Ρωσία «είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή της παύσης πυρός» και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη «σημασία συνεχούς και χωρίς υποχωρήσεις καταπολέμησης της ISIS, του Μετώπου αλ Νούσρα και άλλων τρομοκρατικών ομάδων».

Η Δαμασκός, ανέφερε η ρωσική ανακοίνωση, «επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να συμβάλει στην εφαρμογή εκεχειρίας».

Η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει αποφασίσει ακόμη 

Ads

Από την πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Μοχαμάντ Αλούς ανέφερε την Τετάρτη πως δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την εκεχερία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Δεύτερο μέλος της αντιπροσωπείας, ο Σαλέμ αλ Μεσλέτ, ανέφερε μιλώντας στο Associated Press, πως η αντιπολίτευση έχει «σοβαρές ανησυχίες» ότι η κυβερνητική και η ρωσική πλευρά θα συνεχίσουν τα πλήγματα «με το πρόσχημα πως πλήττουν τρομοκρατικές οργανώσεις».

Πούτιν με Σαλμάν

Την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε και με τον Σαουδάραβα ηγέτη, βασιλιά Σαλμάν. «Ο Σαουδάραβας βασιλιάς καλωσόρισε τη συμφωνία και εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την Ρωσία για την υλοποίησή της» ανέφερε το Κρεμλίνο.

Και με Ροχανί

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει ότι συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Κατά το Κρεμλίνο, Πούτιν και Ροχανί συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, το Μετώπου αλ-Νόσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.