Αγαθά αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που παράγονται στους ισραηλινούς εποικισμούς, προερχόμενα από την κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, εξάγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, αποφέροντας τεράστα έσοδα στο Ισραήλ,παρόλο που η πλειονότητα των κρατών – επίσημα – έχει καταδικάσει τους εποικισμούς ως παράνομους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ads

Οι εποικισμοί είναι παράνομες ισραηλινές κοινότητες, οι οποίες έχουν εγκαθιδρυθεί σε παλαιστινιακό και συριακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967. Στο κατεχόμενο Παλαιστινιακό έδαφος υπάρχουν 247 εποικισμοί, όπου ζουν συνολικά περίπου 600.000 έποικοι, ενώ με την πάροδο του χρόνου το Ισραήλ και οι διεθνείς επιχειρήσεις έχουν ενεργοποιήσει και έχουν διευκολύνει την κατασκευή αλλά και την επέκταση των εποικισμών.

Η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα της κατεχόμενης παλαιστινιακής γης με Ισραηλινούς πολίτες έχει θεωρηθεί παράνομη, καθώς έχει οδηγήσει σε πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσον αφορά το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την απαγόρευση των διακρίσεων. Δεκάδες χιλιάδες παλαιστινιακά σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί από το Ισραήλ και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν βιαίως εκδιωχθεί. Πολλές οικογένειες απομακρύνθηκαν με βίαιο τρόπο από τα σπίτια τους ή τη γη τους για να προετοιμαστούν οι περιοχές αυτές για εποικισμούς. Τουλάχιστον 100.000 εκτάρια παλαιστινιακής γης έχουν διατεθεί για αποκλειστική χρήση των εποίκων.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά: «Παλαιστίνη» του Υμπέρ Χαντάντ

Ads

Παράλληλα, σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες αποτελούν το 60% της Δυτικής Όχθης, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να πάρουν άδειες κατασκευής ή επέκτασης των σπιτιών τους από τις ισραηλινές αρχές. Την περίοδο 2000 με 2007, 94% των αδειών που κατατέθηκαν δεν εγκρίθηκαν. Μη έχοντας άδειες οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν συνεχώς τον κίνδυνο της κατεδάφισης του σπιτιού τους από τις ισραηλινές αρχές. Επίσης, οι ισραηλινές αρχές ορίζουν συγκεκριμένες περιοχές ως κρατική γη, φυσικά πάρκα, πεδία στρατιωτικών ασκήσεων κτλ. και έτσι δικαιολογούν τις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών. Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), το 2013 κατεδαφίστηκαν 663 σπίτια Παλαιστινίων – 1.103 άνθρωποι έμειναν έτσι άστεγοι, συμπεριλαμβανομένων 545 παιδιών.

image

Το Ισραήλ επίσης, σφετερίζεται τον έλεγχο των παλαιστινιακών φυσικών πόρων, όπως το νερό, την εύφορη γη, τα λατομεία και τα μεταλλεία, με σκοπό να τα μετατρέψει σε εποικιστικές βιομηχανίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οικοδομικών υλικών  και βιομηχανικών προϊόντων που συχνά εξάγονται στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, έχει επιβάλλει αυθαίρετους περιορισμούς, στερώντας από τους Παλαιστίνιους την πρόσβαση και τη χρήση των υδάτινων πόρων τους, της γης τους και άλλων πόρων, περιορίζοντας την οικονομική τους ανάπτυξη και παραβιάζοντας τα οικονομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. 

Σημειώνεται, ότι τα περισσότερα χωριά στις περιοχές δεν είναι συνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο νερού με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να συλλέξουν βρόχινο νερό ή να το αγοράσουν σε τιμή σχεδόν 400% πιο ακριβή. Μόλις το 8% της καλλιεργήσιμης γης της Δυτικής Όχθης έχει συστήματα άρδευσης δεδομένης της έλλειψης νερού. Στη Γάζα, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέβει πολύ και λόγω των βομβαρδισμών το δίκτυο καταστράφηκε. Υπολογίζεται ότι το νερό θα έχει εξαντληθεί τελείως μέχρι το 2020.

image

Σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, οι υποδομές των οικισμών, συμπεριλαμβανομένων και δρόμων για «εποίκους μόνο», έχουν χωρίσει παλαιστινιακές πόλεις και χωριά και έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τη δυνατότητα των Παλαιστίνιων να μετακινούνται ελεύθερα. Το Ισραήλ επίσης διατηρεί τον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά για περίπου 10 χρόνια, κλειδώνοντας δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε μία περιοχή που είναι σχεδόν η μισή της Νέας Υόρκης.

«Τα κράτη που εξακολουθούν να βοηθούν τους οικισμούς των εποίκων να ανθίζουν οικονομικά παραβιάζουν κατάφωρα τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και τις πολιτικές που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίζουν. Άλλα πώς μπορούν τα κράτη να συνεχίζουν να επιτρέπουν την οικονομική υποστήριξη σε μια εγγενώς σκληρή, μεροληπτική και εγκληματική πολιτική εποικισμού που επιτρέπει στους ισραηλινούς εποίκους να διαμένουν σε κλεμμένη γη, σε σπίτια με γκαζόν και πισίνες, ενώ μπροστά στην πόρτα τους, οι Παλαιστίνιοι στερούνται την πρόσβαση σε καθαρό νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες;», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

image

Από τη μεριά της η ΑctionAid ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να μην πωλούνται στην Ελλάδα προϊόντα από τους παράνομους εποικισμούς και να νομοθετήσει για την απαγόρευση των εισαγωγών τους στη χώρα μας.παρουσίασε την πρώτη αναλυτική έκθεση που έχει γίνει στην Ελλάδα και η οποία ερευνά τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και τις σχέσεις τους με επιχειρήσεις.

Η έκθεση της με τίτλο «Χρηματοδοτώντας την κατοχή της Παλαιστίνης» καταδεικνύει τον παράνομο χαρακτήρα των εποικισμών και τις επιπτώσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ζωές των Παλαιστινίων. Επίσης, εξετάζει τις σχέσεις ανάμεσα στους εποικισμούς και τις επιχειρήσεις, τη στάση της διεθνούς κοινότητας καθώς και τι προβλέπεται στην Ελλάδα για το εμπόριο με τους εποικισμούς. Ακόμη, η έκθεση της ActionAid τεκμηριώνει με βάση το διεθνές δίκαιο, την υποχρέωση των κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να τερματίσουν τις οικονομικές σχέσεις με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και παραθέτει παραδείγματα επιχειρήσεων που διατηρούν διαφορετικού τύπου σχέσεις με τους εποικισμούς και εν γένει με την κατοχή.

Ορισμένες από τις αναφερόμενες επιχειρήσεις έχουν παρουσία και στην Ελλάδα, ακόμα και αυτή τη στιγμή. Μία από αυτές, η εταιρεία καλλυντικών Ahava, η οποία, σύμφωνα με έρευνα της ActionAid, συνεχίζει την πώληση προϊόντων από τους παράνομους εποικισμούς στην ελληνική αγορά. Επιπλέον η Ahava χρησιμοποιεί παραπλανητική σήμανση, αναφέροντας ως χώρα καταγωγής των προϊόντων τη Δυτική Όχθη του Ισραήλ χωρίς να αναφέρει ότι έχουν δημιουργηθεί σε ισραηλινό εποικισμό όπως ορίζει η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία.

«Η Ελλάδα οφείλει να συνειδητοποιήσει τις νομικές της υποχρεώσεις που της απαγορεύουν κάθε συμμετοχή στη συντήρηση μιας παράνομης κατάστασης. Οι υποχρεώσεις αυτές συνεπάγονται διακοπή κάθε χρηματοοικονομικής, οικονομικής και εμπορικής σχέσης με τους εποικισμούς του Ισραήλ», αναφέρει η ActionAid και για τον λόγο αυτό καλεί τους πολίτες ,με σκοπό την άσκηση μεγαλύτερης θεσμικής πίεσης, να υπογράψουν το αίτημα για να σταματήσει το εμπόριο με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση εδώ.

Η ActionAid δουλεύει στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος από το 2007. Εστιάζει στην ενδυνάμωση των κατοίκων της Δυτικής Όχθης που ζουν υπό Ισραηλινή κατοχή ώστε να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους από τις δυνάμεις κατοχής και να απαιτούν λογοδοσία από την Παλαιστινιακή Αρχή. Ενδυναμώνει, επίσης, τις γυναίκες και τους περιθωριοποιημένους κατοίκους για να βελτιώσουν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 13.854 Έλληνες στηρίζουν τα προγράμματα της ActionAid στην Παλαιστίνη είτε οικονομικά, είτε έχοντας υπογράψει τις εκστρατείες μας για το τέλος του βομβαρδισμού της Γάζας.

Ολόκληρη η έκθεση της ActionAid