Η επερχόμενη δημοπρασία ενός σπάνιου ημερολογίου του Τζον Κένεντι, ίσως του μοναδικού που κράτησε ποτέ ο δολοφονημένος Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, θα αποτελούσε, έτσι κι αλλιώς, είδηση.

Ads

Ωστόσο, το γεγονός έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν δημοσιοποιήθηκαν αποσπάσματα του 61 σελίδων ημερολογίου, που αφορούν κρίσεις του, τότε, 28χρονου δημοσιογράφου της εφημερίδας Hearst και πρώην αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, για τον Χίτλερ, ακριβώς την χρονιά της λήξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το 1945. Εκείνη την χρονιά ο Κένεντι ταξίδευε, με δημοσιογραφική ιδιότητα, με τον Άγγλο πρωθυπουργό, Ουίνστον Τσόρτσιλ και στην συνέχεια κάλυψε την Διάσκεψη του Πότσδαμ στην Γερμανία, με τον τότε Γραμματέα του Ναυτικού των ΗΠΑ και μετέπειτα υπουργό Αμυνας, Τζέιμς Φόρεσταλ.

Στα επίμαχα αποσπάσματα ο Κένεντι γράφει, ότι «μπορείς εύκολα να καταλάβεις πώς μέσα σε λίγα χρόνια, ο Χίτλερ θα αναδυθεί από το μίσος που τον περιβάλλει τώρα, ως μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που έζησαν ποτέ».

«Είχε απέραντη φιλοδοξία για την χώρα του, γεγονός το οποίο τον κατέστησε ως μία απειλή για την ειρήνη του κόσμου, αλλά είχε ένα μυστήριο γύρω από αυτόν με τον τρόπο που έζησε και με τον τρόπο του θανάτου του, που θα ζει και θα μεγαλώσει μετά από αυτόν. Είχε μέσα του το υλικό από το οποίο γίνονται οι θρύλοι».

Ads

Το ημερολόγιο πωλήθηκε στον οίκο δημοπρασιών RR της Βοστώνης από την Deidre Henderson, η οποία εργάστηκε στο επιτελείο του Κινούνται ως επιστημονικός σύμβουλος όταν ήταν γερουσιαστής. Ο ίδιος ο Κένεντι έδωσε το ημερολόγιο στην Χέντερσον. Αν και η τελευταία δημοσίευσε το περιεχόμενό του σε βιβλίο το 1995, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που θα δημοπρατηθεί το πρωτότυπο.

Η Χέντερσον, πάντως, προσπάθησε να προλάβει πιθανές παρερμηνείες των εκτιμήσεων του Κένεντι, λέγοντας πως πουθενά στο ημερολόγιο, ή σε οποιοδήποτε από τα γραπτά του, υπάρχει ένδειξη συμπάθειας για τα ναζιστικά εγκλήματα.