Την ανάγκη να διαμορφωθεί μια ενοποιημένη κυβέρνηση στη Λιβύη αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου, που θα γίνει αύριο, αντίγραφο του οποίου διέρρευσε και τέθηκε στη διάθεση του TASS, όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο. 

Ads

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] υποστηρίζουμε την πολιτική συμφωνία ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει το έγγραφο. «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού προεδρικού συμβουλίου και τη δημιουργία μιας ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία μια ενοποιημένης κυβέρνησης αποτελεί ένα από τα ζητήματα που φοβάται η Αθήνα καθώς σε μια τέτοια περίπτωση και οι δυο πλευρές θα μπορούν να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους. Αυτό θα επιτρέψει στην Τουρκία – που έχει αποκτήσει βαρύνοντα ρόλο στο λιβυκό – να κάνει το ίδιο, επιδιώκοντας την εκτέλεση του συμφώνου που έχει υπογράψει με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης της οποίας ηγείται ο Φαγέντ αλ Σάρατζ. 

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου ζητούν τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών κινημάτων που υποστηρίζουν τα αντιμαχόμενα κόμματα. «Ζητάμε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών κινημάτων στο σύνολο της επικράτειας της Λιβύης, ξεκινώντας την διαδικασία κατάπαυσης του πυρός», σημειώνεται σχετικά. 

Ads

Το σχέδιο συμπερασμάτων απαιτεί επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα και κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιπροσθέτως προβλέπει τη σύσταση ειδικής επιτροπής παρακολούθησης για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Το σχέδιο συμπερασμάτων καλεί επίσης τα συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση στη Λιβύη να προβούν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. «Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μερών, μέσω της άμεσης σύστασης τεχνικών επιτροπών για την παρακολούθηση και επαλήθευση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός», προσθέτει το έγγραφο.

Στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις επιστρέφει ο Χαφτάρ

Στο μεταξύ, στη Μόσχα πρόκειται να βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο Χαλίφα Χάφταρ. Όπως επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο, ο Λίβυος στρατάρχης, επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού που ελέγχει περίπου το 80% της λιβυκής επικράτειας απέστειλε επιστολή και γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου τη ρωσική πρωτεύουσα «για τη συνέχιση του διαλόγου». 

Η επίσκεψη θα λάβει χώρα προφανώς μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου η οποία είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή και στην οποία θα δώσει το παρόν ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Χάφταρ είχε αποχωρήσει στις αρχές της εβδομάδας από τη Μόσχα διαμαρτυρόμενος ουσιαστικά για τους όρους που έβαζε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (που γινόταν μετά από ρωσοτουρκική πρωτοβουλία) ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ Αλ Σάρατζ.