Η ανακατάληψη της Μοσούλης από τις ιρακινές δυνάμεις είναι γεγονός. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε ότι ο ιρακινός στρατός πέτυχε νίκη και «η πόλη της Μοσούλης απελευθερώθηκε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους». 

Ads

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η ειδική μονάδα του στρατού που μαχόταν τους τζιχαντιστές στο τελευταίο τους οχυρό στην πόλη, έφτασε στην όχθη του ποταμού Τίγρη, με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να υποχωρούν. 

Σύμφωνα με το Iraqiya News, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν υψώσει τη σημαία του Ιράκ στην όχθη του ποταμού Τίγρη, στην παλιά πόλη της Μοσούλης. Σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρεται: «Συγχαρητήρια στους ηρωικούς στρατιώτες και τον ιρακινό λαό για την επίτευξη αυτής της μεγάλης νίκης». 

Οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, προσπαθούν να ανακαταλάβουν την πόλη από τις 17 Οκτωβρίου 2016. Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014 και στη συνέχεια προήλασαν σε μεγάλο μέρος της σουνιτικής ενδοχώρας του Ιράκ κηρύσσοντας το λεγόμενο «χαλιφάτο».

Ads

Οι δυνάμεις του ISIS χάνουν έδαφος τους τελευταίους εννέα μήνες, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ προωθούνται προς τη Μοσούλη.