Τριάντα έξι εκατομμύρια δολάρια παρέχει το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων για τη διεξαγωγή έρευνας με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν σε πολλαπλούς τύπους κορονοϊών και μεταλλαγμένων στελεχών, δηλαδή ένα «παν-εμβόλιο» που θα εξαλείψει την πανδημία.

Ads

Σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2002 που είχαμε την πρώτη επιδημική έξαρση με τον SARS-CoV στην Κίνα, πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τη δυναμική που υπάρχει σε κορoνοϊούς που μολύνουν ζώα στο φυσικό περιβάλλον, να περάσουν στον άνθρωπο και στη συνέχεια να προκαλέσουν μία πανδημία.

Όπως επισημαίνεται σε νέα ενημέρωση του ΕΚΠΑ, η μεγαλύτερη δεξαμενή τέτοιων ιών μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι οι νυχτερίδες, αλλά υπάρχουν και άλλα ζώα που είναι φορείς ή δυνητικά ενδιάμεσοι ξενιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δρομάδες καμήλες που είναι φορείς του ιού MERS-CoV και από τις οποίες δημιουργούνται σποραδικές μεταδόσεις στους ανθρώπους.

Τονίζεται δε πως η πανδημία του SARS-CoV-2 ανέδειξε τη σημασία της μελέτης που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια σε αυτούς τους ιούς, αλλά συγχρόνως έχει αναδείξει και νέους ερευνητικούς στόχους που θα θωρακίσουν την παγκόσμια κοινότητα από την έλευση ενός νέου πανδημικού ιού ή στελέχους.

Ads

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι για αυτό το λόγο τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) στο οποίο επικεφαλής είναι ο Anthony Fauci απένειμε 36 εκατομμύρια δολάρια για την διεξαγωγή έρευνας με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν σε πολλαπλούς τύπους κορονοϊών αλλά και μεταλλαγμένων στελεχών.

Η χρηματοδότηση σε αυτήν την φάση απευθύνεται σε 3 ερευνητικά κέντρα και συγκεκριμένα στο University of Wisconsin στο πρόγραμμα «Κέντρο για Ανάπτυξη Παν-κορονοϊικου Εμβολίου», στο Brigham and Women’s Hospital για το πρόγραμμα με «Ανακαλύπτοντας Διαρκή Παν-κορονοϊική Ανοσία» και στο Duke University για το πρόγραμμα «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη ενός Παν-Βητακορονοϊικού Εμβολίου».

Η χρηματοδότηση αφορά ομάδες αποτελούμενες από διαφορετικές εξειδικεύσεις με σκοπό να βελτιώσουν τις γνώσεις μας γύρω από την ιολογία και ανοσολογία αλλά και τον σχεδιασμό των εμβολίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το NIAID έχει επενδύσει 1,2 δισεκατομμύρια σε έρευνα έναντι των κορονοϊών από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19.