Πολύωρη κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια μετά την απόφαση της Σερβίας να αποσύρει αιφνιδίως την διπλωματική της αντιπροσωπεία από τη χώρα. Μετά τη σύσκεψη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη μη εξαγωγής «βιαστικών συμπερασμάτων», αλλά και η διατήρηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο πρώην γιουγκοσλαβικών χωρών.

Ads

«Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (σ.σ. στην ανακοίνωση χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας) είναι αφοσιωμένη στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τη Δημοκρατία της Σερβίας. Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες.

Η νέα κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι ισχυρά αφοσιωμένη και λαμβάνει εντατικά μέτρα προς την κατεύθυνση της επίλυσης και όχι της δημιουργίας προβλημάτων, προωθώντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη συνεργασία και την εταιρική σχέση με τη Δημοκρατία της Σερβίας και τις άλλες χώρες της περιοχής. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει η περιοχή αποφασιστικά προς τα εμπρός.

Σε σχέση με την συγκεκριμένη περίπτωση, μη εξάγοντας βιαστικά συμπεράσματα, χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του επίσημου Βελιγραδίου για προστασία των φιλικών σχέσεων και για επιστροφή των πραγμάτων στο σύνηθες πλαίσιο».

Ads

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι η Σερβία προέβη σε αυτήν την ενέργεια μετά από αξιόπιστες πληροφορίες των μυστικών της υπηρεσιών «για ιδιαίτερα επιθετική δράση κατά σερβικών οργάνων και θεσμών» στην ΠΓΔΜ. Ο Σέρβος Πρόεδρος δεν προσδιόρισε ποιες κατασκοπευτικές ενέργειες αναπτύσσονται στην ΠΓΔΜ εις βάρος της Σερβίας, πρόσθεσε όμως ότι σε αυτές εμπλέκεται και «ξένος παράγοντας». 

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σημείωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να έχει φιλικές σχέσεις με την ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι η όλη κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σε περίπου δέκα ημέρες. Ερωτηθείς αν η ανάκληση του προσωπικού της σερβικής πρεσβείας συνδέεται με το ζήτημα της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, ο Βούτσιτς ανέφερε πως η Σερβία θα περιμένει να δει αν οι Αλβανοί θα κινήσουν θέμα ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO και τι θέση θα πάρουν τα Σκόπια και η Ποντγκόριτσα. «Πρέπει οι άνθρωποί μας να είναι έτοιμοι και να ξέρουν τι θα απαντήσουμε», σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Σερβία πρέπει να προστατεύσει τις δράσεις της από την επιρροή έξωθεν παραγόντων.