1. Την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ή έστω την παραμονή του ως τεχνικού συμβούλου, φέρεται πως θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη επίσκεψή του στο Βερολίνο. Σε μια δεύτερη κίνηση ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για ονομαστική ψηφοφορία επί της έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους. 

Ads

2. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτύπησε, δύο μόλις μέρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ζητώντας να εξεταστεί αν οι παροχές Τσίπρα είναι συμβατές με το Μνημόνιο. Λίγες ώρες αργότερα ο ESM «πάγωσε» τα μέτρα για το χρέος ώστε να εξεταστούν οι εξαγγελίες Τσίπρα. 

3. Αλλαγές στις συναλλαγές μας φέρνει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ποιες είναι όμως οι συναλλαγές που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο και ποιες δεν θα μετράνε;

4. Την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων, σε βάθος τριετίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις αλλαγές στην Παιδεία.

Ads

5. Με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή, ο Γιάννης Βρούτσης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για δέκα χρόνια μετά το 2018. Το ΥΠΟΙΚ απαντά ότι οι αποκαλύψεις Βρούτση είναι άλλα αντί άλλων. 

6. Με μια σκληρή ανακοίνωση η οικογένεια Φύσσα κατηγορεί την κυβέρνηση για ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής. Την έντονη ανησυχία του για το πολιτικό κλίμα που τείνει να απενοχοποιήσει τη Χρυσή Αυγή, εκφράζει με ανακοίνωσή του και το Golden Dawn Watch. 

7. Πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ 7,449 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το ενδεκάμηνο Ιανουάριος- Νοέμβριο 2016 έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 4,339 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,553 δισ. ευρώ.

8. Μία είδηση που προκάλεσε έκπληξη και αντιδράσεις οι οποίες κινήθηκαν λίγο ως πολύ στο ίδιο μήκος κύματος: Ένα 12χρονο παιδί έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος;!

9. Δυο ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα συγκαταλέγονται στον ετήσιο κατάλογο των 10 σημαντικότερων ανακαλύψεων στον κόσμο για το 2016, σύμφωνα με το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Archaeology». Δείτε ποιες είναι…

10. Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο εργοστάσιο «Υφαντής Αλλαντικά» στην οδό Σενέκα 4 στην Κηφισιά. Πυροβόλησαν το γιο και τον αδελφό του ιδιοκτήτη. 

11. Απίστευτη δήλωση Ζουράρη: Να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει, τη γλώσσα μη χάσουμε. Η αποστροφή του υφυπουργού Παιδείας προκάλεσε συζητήσεις. 

12. Καθώς πλησιάζει το τέλος του 2016, η Google έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις αναζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια του φετινού έτους. Τι googlαραν όμως περισσότερο οι Έλληνες;

13. Δώδεκα άστεγοι της Θεσσαλονίκης που πέρναγαν τις νύχτες τους στο Ιπποκράτειο συνελήφθησαν, έπειτα από καταγγελίες για δημιουργία «εστιών μόλυνσης».

14. Σε μια ομολογία – σοκ προχώρησε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Παραδέχτηκε δημόσια ότι έχει προχωρήσει σε δολοφονίες ο ίδιος. 

15. Την έντονη ανησυχία των Ελλήνων για τον νέο χρόνο που έρχεται, καταγράφει το «Βαρόμετρο Φόβου και Ανησυχιών», που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview». Τι φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες για το 2017; 

16. Ο μακρόκοσμος του Star Wars είναι γεμάτος διηγήσεις και νέους, συναρπαστικούς χαρακτήρες. Σ’ ένα σύμπαν πολύ, πολύ μακριά, έρχεται από την Lucasfilm η πρώτη αυτόνομη ταινία Star Wars, το «Rogue One: A Star Wars Story», μια νέα, επική περιπέτεια.

* Σκίτσο του Soloup