1. Το σχέδιο είναι έτοιμο στο τραπέζι, η διέξοδος επιδιώκεται και πάλι δια του επώδυνου, πλην ανεκτού – πολιτικά και κοινωνικά – συμβιβασμού, και ο τελευταίος απρόβλεπτος, όσο και καταλυτικός, παράγοντας είναι ο ρόλος του ΔΝΤ. Διαβάστε την ανάλυση του tvxs.gr. 

Ads

2. Ο Γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε, σύμφωνα με τοπικά μέσα, πως αν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ απολύοντας μερικές χιλιάδες εργαζόμενους από το δημόσιο. 

3. Κούβα 1959 – Κούβα 2016: Ο λαός αποχαιρετά τον ηγέτη του. Η τεφροδόχος του Φιντέλ ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της για το Σαντιάγο ντε Κούμπα, το λίκνο της κουβανικής επανάστασης και μια λαοθάλασσα συγκεντρώθηκε για να του πει «αντίο». 

4. Όταν τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν νέο κόμμα, το προφανές είναι να κοιτούν προς την κεντροαριστερά. Δεν συμβαίνει όμως πάντα. Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Φλωρίδης στήνουν «μεταρρυθμιστικό» σχήμα. 

Ads

5. Διάχυτη απογοήτευση για την πορεία αλλά και το πολιτικό προσωπικό της χώρας εκφράζουν οι πολίτες, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για τον Νοέμβριο. Χαρακτηριστικά οι πολίτες λένε «όχι» και σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σε κυβέρνηση ΝΔ, χωρίς, ωστόσο, να θέλουν εκλογές. 

6. Σχέδιο για μείωση του ελληνικού χρέους κατά σχεδόν 20% έως το 2060 προβλέπει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το πακέτο των βραχυπρόθεσμών μέτρων. 

7. Σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse, Global Wealth Report για το 2016, οι πλούσιοι έγιναν ακόμη πλουσιότεροι. Πιο απλά το πιο πλούσιο 1% κατέχει το 50,8% του παγκόσμιου πλούτου. 

8. Μια απίστευτη ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας στο Βόλο. Άστεγος διέρρηξε αυτοκίνητο για να μπει φυλακή, αλλά δεν… τα κατάφερε. 

9. Με την άφιξη Ομπάμα και την εκλογή Τραμπ ξαναμπήκε στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου το θέμα του ελληνικού αντιαμερικανισμού. Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την ιστορικό Ζηνοβία Λαλιούτη. 

10. Στην Αβάνα βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να τιμήσει τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο. Τι είπε στην ομιλία του στην πλατεία της Επανάστασης. Φωτορεπορτάζ

11. Τα ψεύδη και η παραπληροφόρηση γύρω από την Κούβα και τον Φιντέλ Κάστρο είναι σύνηθες φαινόμενο στο πλαίσιο της προπαγάνδας του νεοφιλελευθερισμού. Η δημοσιογραφία της μονταζιέρας (με αφορμή μια φωτογραφία του Φιντέλ)

12. Μία αληθινή και συγκινητική ιστορία θα δούμε στο «Lion» με την Νικόλ Κίντμαν. Είκοσι πέντε χρόνια μετά ένας γιος ψάχνει τη μητέρα του μέσω Google Earth.