1. Όλη η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο – Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο – μια πρόταση, που όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός προβλέπει απλή αναλογική και ψήφο στα 17 έτη.

Ads

2. Με ευρύτατη πλειοψηφία κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για τη μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco. Δείτε τι έγινε στην ψηφοφορία. 

3. Πίστωση χρόνου στην προσπάθεια να βρεθεί λύση κέρδισε ο όμιλος Μαρινόπουλου. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτές τις αιτήσεις προσωρινής προστασίας ως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα εξεταστεί η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

4. Οριστικά και αμετάκλητα, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο εκδότης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Θέμος Αναστασιάδης, καλείται να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ καθώς αυτό «αποτελεί παράνομο περιουσιακό όφελος που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από νόμιμες πηγές εσόδων».

Ads

5. Το αυστριακό συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε την επανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, τις οποίες έχασε για λίγες χιλιάδες ψήφους ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ από τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν. Ξανά στις κάλπες λοιπόν.

6. «Περισσότερη Ευρώπη», αλλά και περισσότερο «γερμανική Ευρώπη» προβλέπουν τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την μετά το Brexit εποχή, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Der Spiegel.

7. Έλληνας φωτορεπόρτερ δέχτηκε ρατσιστική φραστική επίθεση από τον πρώην υπουργό Μεταφορών της Γερμανίας, τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή Πέτερ Ραμσάουερ, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

8. Ιστορική απόφαση: Μπορείς να αλλάξεις φύλο στα χαρτιά χωρίς επέμβαση. Διαβάστε την απόφαση και τις λεπτομέρειες. 

9. Αναστάτωση έχει προκληθεί στον εκπαιδευτικό χώρο, ύστερα από το γεγονός ότι τα απολυτήρια που εκδόθηκαν για τους αποφοίτους των λυκείων σε πολλές σχολικές μονάδες της Αρκαδίας, αλλά και στον Πειραιά και όχι μόνο, δεν είναι τα προβλεπόμενα, σύμφωνα με την νέα «φόρμα» απολυτηρίου τίτλου. Κοινώς θα πρέπει να εκδοθούν καινούργια. 

10. Η πρόταση για τέλεση των ολυμπιακών αγώνων μόνιμα στην Αθήνα τέθηκε στο τραπέζι του «Φεστιβάλ Ιδεών», που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Άσπεν. Η αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου το πρότεινε και η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε. 

* Γελοιογραφία του Κώστα Κουφογιώργου