Τα παιδιά είναι ο νούμερο ένα στόχος που πλήττει η κρίση στην Πορτογαλία, υποφέροντας περισσότερο από όλους από τη λιτότητα,σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef.

Ads

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Unicef, σχεδόν ένα παιδί στα τέσσερα ζούσε το 2012 σε οικογένεια όπου έλειπαν βασικά υλικά αγαθά, όπως για παράδειγμα το πλυντήριο, το αυτοκίνητο, η τηλεόραση ή το τηλέφωνο εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών. Επίσης, περίπου το 30% των οικογενειών που δικαιούνταν να λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα, το έχασαν στο διάστημα από το 2009 ως το 2012. με τα επιδόματα αυτά να είναι άλλωστε μειωμένα κατά 33% το 2011 και επιπλέον κατά 4% το 2012, από την πορτογαλική κυβέρνηση.

Η κρίση πλήττει ακόμα χειρότερα τις ούτως ή άλλως ευαίσθητες ομάδες των πολύτεκνων η μονογονεϊκών οικογενειών, με συνολικά το 31% των πρώτων και το 41% των δεύτερων να ζουν το 2011 κάτω από το όριο της φτώχειας, με μηνιαίο εισόδημα μικρότερο των 416 ευρώ κατά κεφαλήν.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το ότι τα παιδιά των οικογενειών που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες αναφέρουν ότι έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωσή τους σε κρέας, ψάρια και γιαούρτι, οι αγορές ενδυμάτων και υποδημάτων, ενώ κάποιες οικογένειες έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν εξαιτίας των υψηλών ενοικίων.

Ads

Σημειώνεται ότι από το 2008 ως το 2012 έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ανέργων στην Πορτογαλία, περνώντας από τους 427.000 στους 860.000.