Το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αναλύσεις της «υδροακουστικής ανωμαλίας» που καταγράφθηκε στην περιοχή όπου έπλεε το υποβρύχιο San Juan την 15η Νοεμβρίου, την ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη του από τα ραντάρ, φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας «έκρηξης».

Ads

Σε μια έκθεση που έλαβε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής γίνεται λόγος για ένα «αφύσικο περιστατικό, σύντομης διάρκειας και βίαιου χαρακτήρα, που δεν οφείλεται σε κάποια πυρηνική δραστηριότητα, αλλά που φαίνεται να αντιστοιχεί σε μια έκρηξη» εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος τύπου του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, Ενρίκε Μπάλμπι.

Η τύχη του Σαν Χουάν, του νεότερου υποβρυχίου του στόλου του ΠΝ της Αργεντινής, και των 44 μελών του πληρώματός του αγνοείται από την περασμένη Τετάρτη.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του εισήλθαν πλέον σε «κρίσιμη» φάση, καθώς εάν έχει παραμείνει κάτω από την επιφάνεια καθ’ όλο το διάστημα που δεν έχει δώσει το στίγμα του, τα αποθέματα οξυγόνου του σκάφους θα έχουν πλέον εξαντληθεί τελείως.

Ads

Οι έρευνες

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα πελώρια κύματα στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών δυσκόλεψαν όλο αυτό το διάστημα τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

Στο σημείο όπου είχε εξαφανιστεί είχαν σπεύσει εξειδικευμένα σκάφη στον εντοπισμό υποβρυχίων και τη διάσωση των ναυτικών. Πάνω από 4.000 άτομα από 12 χώρες χτενίζουν επί μέρες την περιοχή στο Νότιο Ατλαντικό αψηφώντας την κακοκαιρία, τους δυνατούς ανέμους και τα κύματα που φθάνουν τα επτά μέτρα.

image

Περίπου 30 σκάφη και αεροπλάνα από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, τη Βραζιλία και τη Βρετανία μετέχουν στις έρευνες.

Ένα αντικείμενο που εντόπισε αμερικανικό αεροσκάφος κοντά στην περιοχή απ΄ όπου αγνοούμενο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής έστειλε το τελευταίο σήμα του, αποδείχθηκε τελικά ότι δεν είναι το ARA San Juan.

Το Ισπανικό Ναυτικό έστειλε τρία ειδικά βαθυσκάφη, που μπορούν να καταδυθούν μέχρι 600 μέτρα βάθος και να προμηθεύσουν με οξυγόνο και τρόφιμα ένα υποβρύχιο που έχει καθηλωθεί στο βυθό.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν συγκεντρωθεί σε ναυτική βάση στο Μαρ ντελ Πλάτα, απ’ όπου συντονίζονται οι έρευνες.

image

Η Ρωσία στέλνει ωκεανογραφικό σκάφος

Η Ρωσία προσφέρθηκε να στείλει ένα ωκεανογραφικό πλοίο στα ανοικτά της Αργεντινής για συμμετάσχει στις έρευνες για να βρεθεί το San Juan, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αργεντινός ομόλογός του Μαουρίτσιο Μάκρι.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για την προσφορά βοήθειας, ενώ ο Πούτιν τόνισε από την πλευρά του στον Μάκρι ότι θα δώσει εντολή να πλεύσει αμέσως προς την περιοχή ένα ρωσικό ωκεανογραφικό πλοίο εφοδιασμένο με εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά σε μια επιχείρηση αυτού του είδους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αργεντινής, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας των κυβερνήσεών τους να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα την υλοποίηση της προσφοράς της Ρωσίας να βοηθήσει.

Με τη ρωσική συμβολή, ο αριθμός των κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα φθάσουν τις δεκατρείς. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής βοήθεια έχουν προσφέρει ήδη η Γερμανία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Νορβηγία, το Περού, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουρουγουάη.

Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου ανέφερε νωρίτερα ότι ο Πούτιν προσέφερε βοήθεια στον Μάκρι και τον ενθάρρυνε. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης άλλα θέματα διμερούς συνεργασίας, κατά την ίδια πηγή.