Μια 83χρονη Αμερικανίδα, η οποία επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam που ελλιμενίστηκε στην Καμπότζη, βρέθηκε θετική στον νέο κοροναϊό, κατά την άφιξή της στη Μαλαισία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Ads

Η Αμερικανίδα μετέβη αεροπορικώς χθες στη Μαλαισία μαζί με 144 άλλους που επέβαιναν στο πλοίο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας που προσθέτει ότι ο σύζυγος της γυναίκας αυτής βρέθηκε αρνητικός στον ιό.

Το MS Westerdam της εταιρείας Carnival Corp ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Καμπότζης Σιχανούκβιλ αφού προηγουμένως του είχε απαγορευθεί να δέσει στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη, εξαιτίας του κλίματος φόβου που δημιούργησε η υπόθεση πως κάποιος από τους επιβαίνοντες ίσως έχει μολυνθεί από τον COVID-19.

Το Westerdam, το οποίο μετέφερε 1.455 επιβάτες και 802 άτομα πλήρωμα, πέρασε δύο εβδομάδες στη θάλασσα.

Ads

Οι επιβάτες υποβάλλονταν τακτικά σε εξετάσεις, ενώ η Καμπότζη έκανε εξετάσεις σε 20 επιβάτες όταν το πλοίο ελλιμενίστηκε.

Μετά την περίπτωση της 83χρονης, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στη Μαλαισία ανήλθε σε 22.

Τα κρουαζιερόπλοια στην Ασία αντιμετωπίζονται με φόβο καθώς θεωρείται ότι μπορεί να ευθύνονται για την εξάπλωση του ιού. Τα περισσότερα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο έχουν καταγραφεί στο Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία και το οποίο έχει συγκεντρωμένα τα περισσότερα κρούσματα του νέου ιού εκτός Κίνας.

Από τους 3.700 επιβάτες και πλήρωμα, 285 έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν αεροσκάφος στην Ιαπωνία για να μεταφέρει πίσω τους Αμερικανούς επιβάτες από το Diamond Princess, ενώ και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.