Ο Χούλιο Μπόρχες, αντίπαλος του προέδρου της Βενεζουέλας, Μαδούρο και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη την οποία του εξέφρασε χθες η Γαλλία, μετά την υποδοχή του στο Παρίσι από τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά την έναρξη μιας περιοδείας του στην Ευρώπη.

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος «μας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην εθνοσυνέλευση την οποία εκπροσωπούμε», δήλωσε ο Μπόρχες.  Ο Μακρόν, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο αφού υποδέχθηκε τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, πρόσφατα επέκρινε τον Μαδούρο, λέγοντας ότι την χώρα κυβερνά μια «δικτατορία που προσπαθεί να επιβιώσει».

Ο Μπόρχες σημείωσε ότι η ανησυχία που εκφράζεται στο εξωτερικό για την κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι «εντυπωσιακή». «Από τοπικό και περιφερειακό πρόβλημα έχει μετατραπεί πλέον σε παγκόσμιο πρόβλημα», είπε.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τα μέτρα καταστολής που έχουν ληφθεί εναντίον της αντιπολίτευσης» κι επέμεινε στην «προσήλωσή του στο κράτος του δικαίου» και σε μια «ορθή δημοκρατική διαδικασία» στη Βενεζουέλα.

Ads

«Πρόσθεσε ότι απόντος ενός θετικού μηνύματος από μέρους της κυβέρνησης (της Βενεζουέλας) ως προς αυτό, η Γαλλία είναι διατεθειμένη να αρχίσει μια ευρωπαϊκή διαβούλευση ενόψει της υιοθέτησης μέτρων τα οποία θα στοχοθετούν τους υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση», τονίζεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μακρόν «επιθυμεί να συνεχιστούν οι προσπάθειες» προκειμένου «να μπορέσει να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της Βενεζουέλας, τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης», προστίθεται στο κείμενο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.