Βομβιστική επίθεση κατά του πολωνικού κοινοβουλίου φέρεται να σχεδίαζε ένας άνδρας, που συνελήφθη από τις αρχές της χώρας. Σύμφωνα με τον  πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στο συλληφθέντα και τον εξτρεμιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που σκότωσε 77 άτομα στην Νορβηγία το 2011.
 

Ads

Ο συλληφθείς είναι ένας 45χρονος που εργάζεται στο Αγροτικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας. Θεωρείται «ειδικός στο εκρηκτικά» και περιέγραψε τον εαυτό του ως «εθνικιστή, ξενόφοβο και αντι-Σημίτη», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Κρακοβίας.
 
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν είναι μέλος οιουδήποτε πολιτικού κόμματος, συνελήφθη στις 9 Νοεμβρίου. Έπειτα από έρευνα, βρέθηκαν στην κατοχή του εκρηκτικά, πυροκροτητές, όπλα και πυρομαχικά. Πρόθεσή του ήταν να οργανώσει μία ομάδα που θα πραγματοποιούσε βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του πολωνικού κοινοβουλίου μέσω ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά.
 
Έως τώρα, ο 45χρονος δεν έχει ομολογήσει το σχεδιασμό των επιθέσεων, ισχυριζόμενος πως «ενεργούσε με βάση συστάσεις άλλων ανθρώπων».
 
Οι πολωνικές αρχές έχουν συλλάβει ακόμα δύο άτομα που φέρονται να σχετίζονται με τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.
 
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τασκ, συνέδεσε την υπόθεση με τον Άντερς Μπρέιβικ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Τασκ σημείωσε πως ο κατηγορούμενος «δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του» για το διαβόητο Νορβηγό μακελάρη, προσθέτοντας μάλιστα πως μία ανάλυση των επαφών που τηρούσε ο Μπρέιβικ εκτός Νορβηγίας οδήγησε τους Πολωνούς ερευνητές στον 45χρονο.
 
Ο Άντερς Μπρέιβικ έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών, που μπορεί να παραταθεί εφόσον κριθεί απαραίτητο. Κρίθηκε ένοχος για τη σφαγή 77 ανθρώπων σε επιθέσεις που πραγματοποίησε στο Όσλο και το νησί Ουτόγια.