Περίπου 40000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από το 2000 στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ads

Ο Οργανισμός επισημαίνει στην αρχή της έκθεσης με τίτλο «Θανατηφόρα Ταξίδια: Παρακολουθώντας τις χαμένες ζωές κατά την μετανάστευση», τα τραγικά ναυάγια της Λαμπεντούζα όπου πάνω από 400 άνθρωποι πνίγηκαν.

Μόνο στην Μεσόγειο και στην ευρύτερη Ευρώπη από το 2013 έχουν χάσει την ζωή τους 4000 άνθρωποι με τους 3072 να πνίγονται εντός του 2014. Από το 2000 και έπειτα ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 22000.

Στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό στο ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί 6000 άνθρωποι, ενώ 3000 έχουν χαθεί στην Σαχάρα και στα νερά του Ινδικού Ωκεανού.

Ads

 

Αυτά τα στοιχεία όμως είναι τα επίσημα. Όσων έχουν καταγραφεί. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Έτσι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που ορίζεται ως «επιδημία του εγκλήματος και της θυματοποίησης».

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: μετανάστες πεθαίνουν και αυτό δεν πρέπει να γίνεται», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Γουίλιαμ Λασι Σουίνγκ. «Ήρθε η ώρα να κάνουμε περισσότερα από απλή καταγραφή των νεκρών. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να σταματήσει αυτή την βία απέναντι σε απελπισμένους μετανάστες».