Η μάχη εξαγοράς της Monsanto από τη Bayer είναι το top επιχειρηματικό -και όχι μόνον- θρίλερ των ημερών. Η πρώτη προσφορά απερρίφθη, ο γερμανικός κολοσσός των χημικών επιμένει επιθετικά, και η παγκόσμια αγορά τελεί εν αναμονή της νέας αντιπροσφοράς και της υποδοχής της από τους μετόχους της Monsanto.
 
Το στοιχείο, ωστόσο, που δίνει μάλλον πρωτοφανή διάσταση στην επιχείρηση επιθετικής εξαγοράς από την Bayer είναι εκείνο που εμπλέκει -εμμέσως μεν, καθαρά δε- την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην χρηματοδότηση του deal.
 
Οι αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ
 
Είναι ένα στοιχείο που αναδεικνύει το Reuters, με διεθνείς αναλυτές να επισημαίνουν ότι τα χρήματα που ρίχνει η ΕΚΤ στην αγορά, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της αγοράς εταιρικών ομολόγων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών – εν προκειμένω, να χρησιμοποιηθούν από τη Bayer για την εξαγορά της Monsanto.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Κύβος Ερρίφθη: Προσφορά μαμούθ της Bayer για την εξαγορά της Monsanto

• Βayer – Monsanto: Ένας διαβολικός γάμος

Ads

• Η Μοnsanto απορρίπτει την προσφορά 62 δισ. της Bayer γιατί θέλει περισσότερα
 

Στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα αξίας 80 δισ. ευρώ κάθε μήνα, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Οπως αναφέρει με το Reuters, πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνουν ότι δεν αποτελεί επιλογή της ΕΚΤ τα χρήματα που διαθέτει για την αγορά εταιρικών ομολόγων να καταλήξουν στη χρηματοδότηση εξαγορών, ωστόσο δεν μπορεί και να παρέμβει σ’ αυτό.
 
Η ίδια πηγή, μάλιστα, φέρεται να αναγνωρίζει πως ακόμη και μια τέτοια χρήση του φθηνού χρήματος της ΕΚΤ «θα έχει θετικό αντίκτυπο, εάν η όποια συγχώνευση κάνει μια βιομηχανία ή έναν τομέα πιο αποτελεσματικό και δώσει νέα ώθηση στη χρηματιστηριακή αγορά».

Η Monsanto απέρριψε την πρώτη προσφορά της Bayer ύψους 62 δισ. δολ., αλλά είπε ότι είναι ανοιχτή σε νέες διαπραγματεύσεις, ήτοι σε ενδεχόμενο υψηλότερο τίμημα.
 
Εν αναμονή της αντιπροσφοράς της Bayer

Η Bayer διαμήνυσε ότι θα επανέλθει και οι αναλυτές στοιχηματίζουν πλέον ότι θα χρησιμοποιήσει το φθηνό χρήμα που δανείζει η ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσει την υψηλότερη αντιπροσφορά της. Η ίδια η Bayer, άλλωστε, ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την προσφορά της με συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και δανεισμού.
 
Η ΕΚΤ, στο πλαίσιο πάντα της ποσοτικής χαλάρωσης, μπορεί να αγοράσει ομόλογα που εκδίδονται από εταιρείες που έχουν ως βάση την ευρωζώνη, έχουν υψηλή βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης και δεν είναι τράπεζες, υπό τον όρο ότι τα ομόλογα είναι σε ευρώ και πληρούν ορισμένες τεχνικές απαιτήσεις. Κοινώς, μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να δανείζει με φθηνό επιτόκιο όχι μόνον κράτη αλλά και επιχειρήσεις.
 
Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι η Bayer πληρεί όλες τις προδιαγραφές για να έχει πρόσβαση σ’ αυτόν τον δανεισμό, οι αναλυτές θεωρούν την υπόθεση Monsanto ως πρόκριμα για το εάν στο εξής η ΕΚΤ θα γίνει βασικός χρηματοδότης εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ευρωζώνη.

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο μεγάλο κομμάτι αυτής της συμφωνίας θα μπορούσε να καλλυφθεί από την κεντρική τράπεζα», δήλωσαν χαρακτηριστικά αναλυτές της UniCredit στο Reuters…