Παρόλο που πολλά είδη ζώων παράγουν δάκρυα, το συναισθηματικό κλάμα είναι μια μοναδική ανθρώπινη δραστηριότητα. Ανεξάρτητα από το λόγο πίσω από αυτό, πολλοί πιστεύουν ότι η έκφραση των συναισθημάτων κάποιου μπορεί να είναι τόσο καθαρτική όσο και υγιής.

Ads

Στην Ιαπωνία, ο επιχειρηματίας Hiroki Terai υιοθέτησε αυτήν την πεποίθηση ως επιχειρηματική στρατηγική. Είναι ο ιδρυτής μιας ομαδικής «υπηρεσίας κλάματος» που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κλάψουν μαζί, ενώ κάποιος σκουπίζει με τρυφερότητα τα δάκρυά τους. Γνωστή ως «rui-katsu» ή «αναζήτηση δακρύων», η πρακτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις γυναίκες και λέγεται ότι ανακουφίζει από τα επίπεδα άγχους.

Ο Terai είναι ένας μεγάλος υποστηρικτής του «κλάματος για την ανακούφιση από το στρες», γεγονός που εξηγεί γιατί αυτή η νέα υπηρεσία με το όνομα Ikemeso Danshi στέλνει τους άντρες αυτούς απευθείας στα γραφεία των γυναικών της Ιαπωνίας. Μόλις φτάσει εκεί, ο “ikemen”, όπως λέγεται στα ιαπωνικά, ή «καλός άνθρωπος» θα παρακολουθήσει «λυπητερά βίντεο» με την πελάτισσα μέχρι αυτή να κλάψει, και έπειτα, χρησιμοποιώντας ένα μαντήλι θα σκουπίσει τα δάκρυά της και θα της αγγίξει απαλά το μάγουλο για να την παρηγορήσει.

Η εταιρία Ikemeso Danshi προσφέρει έξι διαφορετικές επιλογές ανδρών, έξι διαφορετικούς χαρακτήρες, όλοι εμφανίσιμοι με διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, και χρεώνει 65 δολάρια την κάθε συνεδρία, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο το πόσο αυτή διαρκεί.

Το μυστικό της μέχρι τώρα επιτυχίας της επιχείρησης έγκειται στο ότι οι γυναίκες αισθάνονται πίεση όταν εργάζονται σε ένα πολυάσχολο, ανδροκρατούμενο περιβάλλον και μερικές φορές θέλουν να κάνουν κάτι «παραδοσιακά θηλυκό», απογοητευμένες από το γεγονός ότι υποτιμώνται επαγγελματικά και κοινωνικά από την ανισότητα και την πατριαρχία. 

Ads