Με μια ξαφνική απόφαση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «απέλυσε» τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. «Δεν ήταν κατάλληλος, είχε χάσει την εμπιστοσύνη του προέδρου, θα αντικατασταθεί με έναν καλύτερο», ήταν σε γενικές γραμμές η αιτιολόγηση της απομάκρυνσης του επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Όμως οι πραγματικοί λόγοι για την απομάκρυνσή του, το παρασκήνιο, είναι πολύ πιο βαθύ. Ο Τζέιμς Κόμεϊ ήταν ο άνθρωπος που μετεκλογικά ανέλαβε την έρευνα για τις σχέσεις των συνεργατών του νέου αμερικανού προέδρου με τη Ρωσία.  Με άλλα λόγια, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ήταν ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει μόνο πολλά για τον Τραμπ, αλλά μπορεί δυνητικά να γίνει επικίνδυνος για την προεδρία του.

Ο Ντόναλντ Τράμπ, σύμφωνα με το Politico, είχε εξαγριωθεί σχετικά με την έρευνα για τις σχέσεις των συνεργατών του με τη Ρωσία και την ανεξέλεγκτη από τον ίδιο εξαπλούμενη φημολογία γύρω από το θέμα. Το εντυπωσιακό ήταν πως μέχρι πρόσφατα ο Τράμπ εξυμνούσε τον Κόμεϊ. Όμως φαίνεται πως η έρευνα εξελισσόταν - τουλάχιστον - σε «ενοχλητική» για τον νέο αμερικανό πρόεδρο.

Μιλώντας στη Γερμανική ραδιοφωνία DLF, ο πολιτικός επιστήμων και επικεφαλής του κέντρου Επιμόρφωσης «Translatlantic Network», Άντριου Ντένισον σημείωσε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle: «Η απόφασή του προκαλεί  ανησυχία και τεράστιες αντιδράσεις που τώρα ο Τραμπ θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει. Όλα δείχνουν πάντως ότι ο αμερικανός πρόεδρος παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο σταματώντας τις έρευνες για την προεκλογική του εκστρατεία και τη Ρωσία. Πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας στα όρια του γκροτέσκο»..

«Κάτι τέτοιο συμβαίνει σε χώρες χωρίς δημοκρατία, όπου απολύονται άνθρωποι όταν με τις έρευνές τους φτάνουν πολύ κοντά στον πρόεδρο. Πρόκειται για κίνδυνο της δημοκρατίας όταν ο πρόεδρος πιστεύει ότι η νομοθεσία δεν τον αφορά και εντελώς αυθαίρετα μπλοκάρει μια νόμιμη και απαραίτητη έρευνα για την προεκλογική του εκστρατεία και τις σχέσεις του με τη Ρωσία», πρόσθεσε. 

Όπως πολλοί άλλοι έτσι και ο Άντριου Ντένισον πιστεύει ότι ο Τραμπ ήθελε να αποφύγει τα χειρότερα. Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί Ρεπουμπλικάνοι τώρα υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα.

Πόσο πιθανό όμως είναι να έχει επηρεάσει η Ρωσία τις αμερικανικές εκλογές; «Είναι σαφές, ο Τραμπ μάλιστα το ομολόγησε», απαντά ο αμερικανός ειδικός προσθέτοντας ωστόσο ότι μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει εάν αποδειχθεί ότι ο Τραμπ και οι άνθρωποί του σκόπιμα δέχτηκαν βοήθεια από τη Ρωσία.  Όλα αυτά θυμίζουν Watergate και Ρίτσαρντ Νίξον τη δεκαετία του '70. Θα μπορούσε λοιπόν η απόλυση Κόμεϊ να δρομολογήσει την αποπομπή του Τραμπ;

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοια συμπεράσματα. Ευτυχώς έχουμε την εμπειρία του Watergate και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως μέτρο σύγκρισης για να αντιληφθούμε καλύτερα αυτό το χάος. Αλλά δεν είμαστε κοντά στο τέλος Τραμπ. Αυτό που μπορούμε να πούμε για την ώρα είναι ότι ένας πρόεδρος δεν κινδυνεύει προς το παρόν με αυτόν τον τρόπο».  Ο Άντριου Ντένισον υποστηρίζει ότι ο Τραμπ θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Κι αυτό θα γίνει μόνο όταν επιτρέψει τη διερεύνηση της ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική του εκστρατεία. Αυτό δηλαδή που προσπάθησε αρχικά να εμποδίσει.