Κι ενώ η ένταση μεταξύ Ιράν και Δύσης να κλιμακώνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε σήμερα, με αφορμή τον εορτασμό του Νέου Έτους στο Ιράν, πως «θα απαντήσουμε σε κάθε επίθεση». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε μήνυμα συμφιλίωσης προς τη χώρα, συνοδευόμενο ωστόσο από προειδοποιήσεις.
 

Ads

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, δηλώνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε σήμερα με αφορμή τον εορτασμό του Νέου Έτους στο Ιράν. Ο Ομπάμα παράλληλα επανέλαβε το αίτημά του προς την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα πυρηνικά.
 
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Εδώ στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ιρανικής καταγωγής ευημερούν και συνεισφέρουν σε τεράστιο βαθμό στον πολιτισμό μας», αναφέρει ο Ομπάμα στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
 
«Φέτος, μια ιρανική παραγωγή, (η ταινία) “Ένας Χωρισμός” πήρε την πιο σημαντική διάκριση για μια ξένη ταινία» στα Όσκαρ, υπενθυμίζει.
 
«Οι πεζοναύτες μας αγωνίστηκαν κατά του κινδύνου της πειρατείας και Αμερικανοί πεζοναύτες βοήθησαν μάλιστα Ιρανούς που είχαν συλληφθεί όμηροι», προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμά του.
 
Ωστόσο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ξεκαθάρισε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του πως η χώρα του θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ιράν. «Έχουμε πει ότι δεν έχουμε πυρηνικά όπλα», υπογράμμισε ο Χαμενεΐ επιμένοντας στη γραμμή του καθεστώτος για να προσθέσει ότι «δεν θα κατασκευάσουμε τέτοια όπλα».
 
Όμως, συνέχισε, «αν υπάρξει επίθεση του εχθρού, είτε από τις ΗΠΑ είτε από το σιωνιστικό καθεστώς, θα τους επιτεθούμε κατά τον ίδιο τρόπο». «Οι Αμερικανοί κάνουν τεράστιο λάθος αν νομίζουν ότι με τις απειλές τους θα καταστρέψουν το ιρανικό έθνος», κατέληξε.
 
Επιπλέον υπογράμμισε ότι στον πυρηνικό τομέα η χώρα του κατάφερε πολλά σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό του ουρανίου και την παραγωγή ιρανικού ουρανίου.