Πιο ενεργό ρόλο στο διπλωματικό πεδίο φαίνεται πως διεκδικεί η Γερμανία. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώθηκε πως ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερμανικής Βουλής εισηγήθηκε τον ορισμό διεθνούς διαμεσολαβητή για την ουκρανική κρίση. Η Άγγελα Μέρκελ εμφανίζεται ως πιθανή υποψηφία για αυτό το ρόλο.

Ads

«Ο διεθνής διαμεσολαβητής θα πρέπει να είναι μια προσωπικότητα η οποία θα γίνει αποδεκτή και σεβαστή και από τις δύο πλευρές», τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ. Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να είναι η ‘Αγγελα Μέρκελ σε αυτόν τον ρόλο, δήλωσε ότι «με τις διασυνδέσεις και την εμπειρία της, θα ήταν σίγουρα πιθανή υποψήφια», αλλά ο ίδιος, όπως είπε, δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, Αντρέι Κορτούνοφ, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «η Γερμανίδα πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαμεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας». Σύμφωνα με τον Κορτούνοφ, «χρειάζεται ένας άνθρωπος, ο οποίος να γνωρίζει καλά την ιστορία και τις σχέσεις των δυο χωρών».

Επικοινωνία Σολτς – Πούτιν

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου και του Καγκελάριου της Γερμανίας, που σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση κράτησαν περίπου μια ώρα, ο Όλαφ Σολτς «κάλεσε τη ρωσική ηγεσία να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες και να επιτρέψει την ανθρωπιστική πρόσβαση στις εμπόλεμες περιοχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπερστραϊτ.

Ads

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες σύντομα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και συμπλήρωσε πως ο Βλ. Πούτιν ανέφερε στον Γερμανό καγκελάριο ότι «ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο».

Πάντως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μαρκόν, επισήμανε πως «οι στόχοι της επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση» και υπογράμμισε πως ευελπιστεί η Ουκρανία να λάβει μια «λογική και εποικοδομητική» θέση κατά τον επόμενο, τρίτο, γύρο συνομιλιών.

Όπως σημείωσε η Ρωσία «είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Ουκρανία υπό τον όρο ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις της», ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες για τη Δύση υποστηρίζοντας πως επί 8 χρόνια είχε κλείσει τα μάτια στα εγκλήματα της ουκρανικής κυβέρνησης στην ανατολική Ουκρανία.