Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ συναντώνται σήμερα Παρασκευή στο Βερολίνο για να συζητήσουν το θέμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για το ουκρανικό ζήτημα, καθώς και την πιθανή επιβολή των νέων κυρώσεων για τους βομβαρδισμούς στη Συρία.

Ads

Η συνάντηση στο Βερολίνο για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Τραμπ, που θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2017, έχει ταχθεί υπέρ μιας επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και θέτοντας εν αμφιβόλω το καθεστώς των κυρώσεων τις οποίες επέβαλαν η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες το 2014, μετά την επέμβαση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.

Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως πρόθεση είναι να παραταθούν οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, η ισχύς των οποίων εκπνέει στα τέλη του Ιανουαρίου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τον Ομπάμα να τους δώσει διευκρινίσεις για την κατάσταση, καθώς ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο για πάνω από μια ώρα την περασμένη εβδομάδα.

Ads