Την ίδια στιγμή που τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις Βρυξέλλες, για το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, ακόμη μία πολύ κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται στο Μίνσκ της Ουκρανίας με στόχο τον τερματισμό της δεκάμηνης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία. Παρόντες και συνομιλητές οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

Η τετραμερής συνάντηση θα είναι η πρώτη πραγματική συνάντηση κορυφής του σχήματος «της Νορμανδίας», με τη συμμετοχή των τεσσάρων ηγετών που συναντήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στη Νορμανδία και στη συνέχεια τον Οκτώβριο στο Μιλάνο στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων. Θέση πήρε εχθές και ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να μη συνεχίσει την επιθετική του στρατηγική στην Ουκρανία.

Στις άμεσες επιδιώξεις της σημερινής συνάντησης κορυφής στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, -μεταξύ Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ-, είναι η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, η απόσυρση των βαρέων όπλων και η δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Το Κίεβο επιμένει στην τήρηση των όρων της συμφωνίας εκεχειρίας που είχε υπογραφεί με τους αυτονομιστές τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ, όμως η πλευρά των αυτονομιστών θέλει να γίνουν αλλαγές στη χάραξη των εδαφών ελέγχου στην ανατολική Ουκρανία, καθώς έχει αναγκάσει σε υποχώρηση τα κυβερνητικά στρατεύματα, τις τελευταίες εβδομάδες, σε αρκετά από τα μέτωπα του εμφυλίου.

Ads

Από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα, πάνω από 5.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτή την εμφύλια σύρραξη και πάνω από 13.000 έχουν τραυματιστεί ενώ από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων και μόνο στο διάστημα μιας εβδομάδας, από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου έχασαν τη ζωή τους 263 άμαχοι.