Σχεδόν 400 οικονομολόγοι υπογράφουν μία ανοιχτή επιστολή προς τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, αποκηρύσσοντας τον Ντόναλντ Τραμπ και καλώντας όσους προσφύγουν στην κάλπη να επιλέξουν έναν άλλο υποψήφιο. Εξηγούν επίσης γιατί ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είναι μια καταστροφική επιλογή.

Ads

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μία επικίνδυνη, καταστροφική επιλογή για τη χώρα», αναφέρει η επιστολή. «Παραπληροφορεί το εκλογικό σώμα, υποβαθμίζει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς με θεωρίες συνωμοσίας και προωθεί την σκόπιμη αυταπάτη ενάντια στην πραγματικότητα», υπογραμμίζεται επίσης.

Οι οικονομολόγοι δεν τάσσονται συγκεκριμένα υπέρ της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον στην επιστολή τους.

Ανάμεσα στους επιφανείς οικονομικούς επιστήμονες που υπογράφουν την επιστολή είναι ο Ολιβερ Χαρτ, καθηγητής του Χάρβαρντ και ένας εκ των δύο που κέρδισαν το Νόμπελ Οικονομίας φέτος, και ο Πολ Ρζόμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ads

Οι υπογράφοντες την επιστολή, σύμφωνα με το Business Insider, τονίζουν ότι είναι αντίθετοι με την καμπάνια του Τραμπ, που βασίζεται στην ιστορία του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου στην διασπορά ψεμάτων και στην παραπλάνηση του κοινού.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θίγουν στην επιστολή οι 400 οικονομολόγοι είναι ότι ο Τραμπ:

1. Παραπλάνησε τους ψηφοφόρους σε πολιτείες όπως το Οχάιο και το Μίτσιγκαν, υποστηρίζοντας ότι η εμπορική συμφωνία NAFTA θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή. Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι οι απώλειες στην παραγωγή οφείλονται ωστόσο περισσότερο στην αυτοματοποίηση και όχι στο εμπόριο.

2. Ισχυρίζεται ότι θα εξαλείψει το δημοσιονομικό έλλειμμα ενώ προτείνει πλάνο το οποίο το think tank «Tax Foundation» εκτιμά ότι θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 2,6 τρισ. δολάρια, σε 5,9 τρισ. δολάρια.
 
3. Χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως στοιχείο για να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους για θέματα οικονομικής σημασίας, ανάμεσά τους η στασιμότητα των μισθών για νοικοκυριά χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευσης, κάτι που οι οικονομολόγοι λένε ότι εκτρέπει τη δημόσια συζήτηση.
 
4. Παραπλανεί την κοινή γνώμη ισχυριζόμενος ότι η παραγωγή των ΗΠΑ έχει μειωθεί, αν και οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι το επίπεδό της έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980.
 
5. Εχει μειώσει τη σοβαρότητα του εθνικού διαλόγου, προτείνοντας ότι η κατάργηση υπηρεσιών όπως εκείνη της Περιβαλλοντικής Προστασίας και το υπουργείο Παιδείας θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
 
«Αν εκλεγεί, αποτελεί μοναδικό κίνδυνο για τη λειτουργία των δημοκρατικών και οικονομικών θεσμών και για την ευημερία της χώρας», καταλήγουν στην επιστολή τους.

Υπενθυμίζεται ότι 19 Νομπελίστες οικονομολόγοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Τζότζεφ Στίγκλιτς δημοσίευσαν μία αντίστοιχη ανοιχτή επιστολή τον περασμένο Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας όμως ανοιχτά την Χίλαρι Κλίντον για πρόεδρο.