Την Τετάρτη 9 Μαρτίου, η Σελήνη θα περάσει ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα: Την ολική έκλειψη ηλίου.

Ads

Το φαινόμενο – πρόκειται για τη μοναδική ολική έκλειψη ηλίου το 2016- θα είναι ορατό από ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας (πάντως όχι από Σίδνεϊ και Αδελαΐδα) και της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και από τη Χαβάη (όπου εκεί θα είναι ακόμη… 8 Μαρτίου), όχι, όμως από την Ευρώπη και την Αμερική.

Και γιατί στη Χαβάη θα είναι 8 Μαρτίου; Επειδή, η έκλειψη θα τελειώσει πριν καν αρχίσει.

Η σκιά της Σελήνης θα πέσει πάνω στην επιφάνεια της Γης στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Αυτό θα συμβεί τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας ή μεσημέρι τοπική ώρα.

Ads

Καθώς όμως η Γη περιστρέφεται, η σκιά του φεγγαριού θα κινηθεί προς τα ανατολικά και θα περάσει τη λεγόμενη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας, μια νοητή γραμμή όπου ο χρόνος πηδά μπρος-πίσω.

image

Η «γραμμή» που χωρίζει το χθες από το αύριο

Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας (International Date Line) είναι μια νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, η οποία περνά από τον Ειρηνικό ωκεανό σχεδόν κατά μήκος του 180ου μεσημβρινού και χωρίζει το χθες από το αύριο.

Αεροπλάνο ή πλοίο το οποίο περνά την Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας προσαρμόζει την ημερομηνία του αφαιρώντας ή προσθέτοντας μια μέρα, ανάλογα την κατεύθυνση που έχει περνώντας την γραμμή.

Παραδείγματος χάριν, ένας ταξιδιώτης που περνά την γραμμή με κατεύθυνση προς τα ανατολικά αφαιρεί μια μέρα από αυτή που είχε πριν περάσει την γραμμή ενώ περνώντας με κατεύθυνση προς τα δυτικά προσθέτει μια μέρα σε αυτή που είχε.

image

Περνώντας την γραμμή προς τα ανατολικά κερδίζεται μια μέρα ενώ προς τα δυτικά χάνεται μια μέρα.

Κλασσικό παράδειγμα είναι το μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», όπου ο Φιλέας Φογκ ξεκίνησε το ταξίδι του από το Λονδίνο προς τα ανατολικά και όταν επέστρεψε νόμιζε ότι είχε χάσει το στοίχημα αργοπορώντας μια μέρα, καθώς στο κομμάτι από την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας προς το Σαν Φρανσίσκο δεν αφαίρεσε μια μέρα από το ημερολόγιο του καθώς πέρναγε την Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας.

Η σκιά της Σελήνης θα συνεχίσει να κινείται ανατολικά για περίπου τέσσερις ώρες μέχρι να περάσει την Γραμμή Ημερομηνίας και να εξαφανιστεί στον Ειρηνικό, ημέρα Τρίτη σύμφωνα με την τοπική ώρα (περίπου 4 το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Το φαινόμενο θα γίνει ορατό κατά μήκος μιας λωρίδας που καλύπτει απόσταση άνω των 14.000 χιλιομέτρων αλλά έχει πλάτος λιγότερα από 100 χιλιομέτρα

Στη δυτική Αυστραλία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί.

Στη Σουμάτρα συμπίπτει με την ανατολή του ήλιου, άρα γύρω στις 6:30 το πρωί.

Το βίντεο της NASA δείχνει τη διαδρομή της έκλειψης: