Τέσσερις τράπεζες, αυτή την φορά όχι της Αργεντινής, θέλουν να λύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας, την οποία η Πρόεδρος, Κριστίνα Φερνάντες, αρνείται και ο υπουργός Οικονομικών, Άξελ Κισίλοφ, υποστηρίζει ότι δεν έχει επηρρεάσει την καθημερινή ζωή που «συνεχίζεται κανονικά». Πρόκειται, σύμφωνα με την ισπανική El Pais, για την Citigroup, την HSBC, την Deutsche Bank και την JP Morgan. Η αργεντίνικη κυβέρνηση δεν απορρίπτει, κατά την εφημερίδα, αυτή την προοπτική όμως σημειώνεται πως η αντίστοιχη πρόταση των τραπεζών της χώρας που ήρθε στο παρά πέντε του διαπραγματευτικού αδιεξόδου απέβη άκαρπη. 

Ads

Η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή δήλωνε άγνοια για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Εγώ το έμαθα από τα ΜΜΕ», είπε ο ίδιος ο Κισιλόφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Στο Μπουένος Αϊρες ακολούθησε πολιτική κόντρα με την Αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άδειασε τους τραπεζίτες και την πρωτοβουλία τους. «Αν οι τράπεζες της Αργεντινής θέλουν να συνεισφέρουν με τα δικά τους χρήματα, η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη. Ευπρόσδεκτη κάθε πρόταση» δήλωσε πάντως ο υπουργός.

Τα κίνητρα των διεθνών τραπεζικών κολοσσών δεν είναι επισήμως γνωστά, δύο από τις τέσσερις τράπεζες, η Citigroup και η HSBC, έχουν ισχυρότατη παρουσία στην Αργεντινή και ενδεχομένως να κατέχουν μεγάλο αριθμό «κουρεμένων» ομολόγων. Η παράταση της εκκρεμότητας και το γεγονός ότι δεν μπορούν να πληρωθούν για τα ομόλογα που κατέχουν λόγω της απόφασης του αμερικανού δικαστή αποτελεί ισχυρό κίνητρο ανάμειξης.

Αλλά και η JP Morgan φαίνεται να έχει λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εl Pais, η τράπεζα αγόρασε τα ομόλογα που πήρε η ισπανική Repsol από το αργεντινό δημόσιο ως αποζημίωση για την εθνικοποίηση του πετρελαϊκού κολοσσού YPF. Πρόκειται για τίτλους 5 δισ. δολαρίων.

Ads

Μένει να φανεί αν θα προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία και -κυρίως- τι μορφή θα λάβει, δηλαδή αν πρόκειται να εξοφλήσουν πλήρως τα funds και στη συνέχεια οι τράπεζες να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση ή αν πρόκειται να καταβληθεί εγγύηση, ώστε το όλο θέμα της αποπληρωμής να παγώσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, που θα πάψει να ισχύει η ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers), βάσει της οποίας, οι «κουρεμένοι» ομολογιούχοι θα αποκτούσαν ίσα δικαιώματα με όσους εισπράξουν περισσότερα από αυτούς, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα funds.

Χθες πάντως ενεργοποίησε τα Προθεσμιακά Συμβόλαια Ανταλλαγής Πιστωτικού Κινδύνου (CDS) η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA), κρίνοντας ότι υπήρξε πιστωτικό γεγονός και θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση ασφαλίστρων κινδύνου, η αξία των οποίων υπολογίζεται πως φτάνει έως και το 1 δισ. δολάρια.