Τέσσερις νεκροί και μια μαύρη ημέρα για τις ΗΠΑ, είναι το φινάλε της προεδρίας Τραμπ και ο απολογισμός της πρωτοφανούς εισβολής των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν και ένοπλοι, με στόχο τη διακοπή της διαδικασίας της επικύρωσης από το Κογκρέσο του εκλογικού αποτελέσματος, την τελευταία τυπική διαδικασία για την ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, η οποία ωστόσο τελικά ολοκληρώθηκε, με την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν. Γεγονός το οποίο με τη σειρά του ανάγκασε τον Τραμπ να υποσχεθεί «συντεταγμένη μετάβαση».

Ads

Η μία εκ των θυμάτων, μια γυναίκα οπαδός του Τραμπ, πυρβολήθηκε στο λαιμό από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων εντός του κτιρίου της Βουλής.

Οι εικόνες από το εσωτερικό της Βουλής που δημοσιεύονται στα αμερικανικά ΜΜΕ και τα social media είναι ενδεικτικές του χάους που επικράτησε, με πολλούς, μεταξύ αυτών και μέλη του Κογκρέσου, να μιλούν για «απόπειρα πραξικοπήματος», ενώ ο Τραμπ έχασε κάθε υποστήριξη στους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές. Οι Ρεπουμπλικάνοι τον εγκαταλείπουν εγκρίνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα – είχε ήδη εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία το αποτέλεσμα στην Πανσιλβάνια – και η οικονομική ελίτ που παραδοσιακά υποστηρίζει το αμερικανικό ρεπουμπικανικό κόμμα ζήτησε την οριστική απομάκρυνσή του. 

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στη μητροπολιτική περιοχή της Ουάσιγκτον, εκτός από τη γυναίκα που πυροβολήθηκε θανάσιμα εντός του κοινοβουλίου, οι υπόλοιποι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις. Πρόσθεσε ακόμη ότι 52 άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο, το οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εκκενώσουν μετά από τέσσερις ώρες.

Ads

Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια.  Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται πως τα επεισόδια στο Καπιτώλιο σημειώθηκαν αμέσως μετά την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ και το σύνθημα που έδωσε ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε, δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα» κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία,  ένα πλήθος οπαδών του Τραμπ εισέβαλε στο αμερικανικό κοινοβούλιο διακόπτοντας τη συνεδρίαση του Κογκρέσου, του οποίου τα μέλη φυγαδεύτηκαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Ακολούθησε χάος εντός του κοινοβουλίου με συγκρούσεις σώμα με σώμα, δακρυγόνα ακόμη και πυροβολισμούς. Αφιονισμένοι οπαδοί του Τραμπ κατέλαβαν διάφορα σημεία, αίθουσες και γραφεία, προκαλώντας καταστροφές. Ένα από αυτά ήταν και της Νάνσι Πελόζι της Προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων. 

Τελικά και παρά την αρχική άρνηση του Πενταγώνου, αποφασίστηκε η αποστολή της Εθνικής Φρουράς στο Καπιτώλιο, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία. Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού πρώτα πυροδότησε το χάος, στη συνέχεια – και μετά από αίτημα του νικητή των προεδρικών εκλογών Τζο Μπάιντεν – παρενέβη με βίντεο που ανέβασε στο Twitter ζητώντας την αποχώρηση των οπαδών του. «Πρέπει να πάτε σπίτια σας τώρα. Πρέπει να έχουμε ειρήνη», είπε στο μήνυμα διάρκειας ενός λεπτού, ωστόσο δεν παρέλειψε να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του για νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ακολούθως Twitter και Facebook ανακοίνωσαν πως κλειδώνουν τους λογαριασμούς του Ντόναλντ Τραμπ για 12 και 24 ώρες αντίστοιχα λόγω παραβιάσεων των κανονισμών. Μάλιστα προειδοποίησαν πως αν συνεχίζει να παραβιάζει τους κανόνες τότε θα υπάρξει μόνιμος αποκλεισμός απο τις πλατφόρμες. 

Συνεδριάζουν και πάλι Γερουσία-Κογκρέσο

Μετά το χάος και την αποχώρηση των οπαδών του Τραμπ, η αμερικανική Γερουσία άρχισε ξανά να συνεδριάζει για να κυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, έπειτα από την πολύωρη διακοπή. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που μίλησε όταν ξανάρχισαν οι εργασίες, εξέφρασε τη θλίψη του για τη «μαύρη μέρα» στο Καπιτώλιο και καταδίκασε τα «βίαια επεισόδια». «Ακόμη και μετά τη βία και τον βανδαλισμό άνευ προηγουμένου σε αυτό το Καπιτώλιο, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού των ΗΠΑ συναντώνται ξανά, την ίδια ημέρα, για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα», είπε ο Πενς. «Δεν νικήσατε, η βία δεν νικά ποτέ», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος, απευθυνόμενος στους εισβολείς.

image

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία — θα γίνει πρόεδρος του σώματος μετά την 20ή Ιανουαρίου, αφού το κόμμα του επικράτησε στις κρίσιμες αναμετρήσεις για δύο έδρες στην Τζόρτζια — τόνισε από την πλευρά του ότι «αυτός ο ναός της δημοκρατίας συλήθηκε», μίλησε για «αμαύρωση της χώρας μας που δεν θα ξεπλυθεί εύκολα», την «τελική, φρικτή, ανεξίτηλη κληρονομιά του 45ου προέδρου των ΗΠΑ», πολύ «αναμφίβολα» είναι «ο χειρότερος» ηγέτης που είχε ποτέ η χώρα, όπως έκρινε.

«Μην απατάσθε φίλοι μου, τα σημερινά γεγονότα δεν έγιναν τυχαία», συνέχισε ο Σούμερ. «Ο πρόεδρος φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης. Αυτός ο όχλος ήταν κατά μεγάλο μέρος έργο του Τραμπ, δική του ευθύνη, δική του παντοτινή ντροπή». «Η 6η Ιανουαρίου θα μείνει στην αμερικανική ιστορία ως μια από τις πιο μαύρες ημέρες, η τελική προειδοποίηση στη χώρα μας για τις συνέπειες» που φέρνει η άσκηση της προεδρίας από έναν «δημαγωγό», πρόσθεσε.

Αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ καταδίκασε την εισβολή στο Καπιτώλιο. «Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στην ανομία, ή στον εκφοβισμό. Είμαστε ξανά στα έδρανά μας, θα κάνουμε το καθήκον μας όπως ορίζει το Σύνταγμα, για το έθνος μας. Και θα το κάνουμε απόψε», είπε και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έχουν αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες απειλές από τον όχλο που είδαμε σήμερα» Οι εισβολείς «απέτυχαν» να εμποδίσουν το Κογκρέσο να κάνει το καθήκον του, συνέχισε: «Αυτή η αποτυχημένη ανταρσία υπογραμμίζει πόσο κρίσιμο είναι το καθήκον που έχουμε», που είναι να κυρωθεί το ποιος είναι ο «νικητής των εκλογών του 2020», κατέληξε ο πρόεδρος του σώματος.

image

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το Κογκρέσο όσο και η Γερουσία απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ να μην κυρωθεί η νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image