Τέσσερα παιδιά τα οποία βρίσκονταν σε παραλία της Λωρίδας της Γάζας έχασαν τη ζωή τους από οβίδα την οποία εκτόξευσε πλεούμενο του ισραηλινού ναυτικού. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σημείωσε ότι το περιστατικό μελετάται, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω σχόλια. Κατόπιν το Ισραήλ ανακοίνωσε 6ωρη κατάπαυση πυρός χωρίς να διευκρινίζει πότε αυτή θα τεθεί σε ισχύ. Σχολίασε πάντως ότι η κατάπαυση πυρός θα έχει «ανθρωπιστικό χαρακτήρα».

Ads

Χθες στον “αέρα” βρισκόταν η εκεχειρία που πρότεινε η Αίγυπτος αφού έπεσε ο πρώτος νεκρός πολίτης από πλευράς Ισράηλ. Το Ισραήλ είχε δεχθεί το αιγυπτιακό σχέδιο και εφάρμοσε μονομερώς εκεχειρία από τις 9 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 3 το απόγευμα, ωστόσο η Χαμάς, σε αυτό το διάστημα, εκτόξευσε ρουκέτα κατά του ισραηλινού εδάφους που σκότωσε τον Ισραηλινό. Σημειώνεται ότι από την επανέναρξη των συγκρούσεων οι Παλαιστίνιοι νεκροί είναι 220. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε χθες οτι θα κλιμακώσει τις επιθέσεις και ήδη ο στρατός κάλεσε 100.000 Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Η Χαμάς ενημέρωσε σήμερα και επισήμως την Αίγυπτο ότι απορρίπτει την πρόταση εκειχειρίας μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και του Ισραήλ. O Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μετέβη, βέβαια, στην Αίγυπτο προκειμένου να συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, την πρόταση εκεχειρίας. Εκεί συναντήθηκε και με τον αξιωματούχο της Χαμάς Μούσα Αμπού Μάρζουκ με τον οποίο συζήτησε το ίδιο θέμα. 

Την ίδια στιγμή εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη μεροληπτική – υπέρ του Ισραήλ – κάλυψη των γεγονότων από το BBC πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις της Βρετανίας με κεντρικό σύνθημα «BBC ντροπή σου!».

Ads

Σε ανοιχτή επιστολή προς το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα αναφέρεται ότι «το BBC έχει την υποχρέωση να παρέχει ισορροπημένη ενημέρωση χωρίς προκαταλήψεις» και σημειώνεται ότι από τα ρεπορτάζ του λείπουν οι αναφορές για την κατοχή, τις εκτοπίσεις και την πολιορκία που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι.