Αμερικανικό δικαστήριο εκδίκασε το ποσό των… 4 δολαρίων ως αποζημίωση στην οικογένεια ενός Αφροαμερικανού, πατέρα τριών παιδιών, τον οποίο σκότωσε στο σπίτι του αστυνομικός, υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Ads

Ο Γκρέγκορι Χιλ, ηλικίας 30 ετών, έπεσε νεκρός, χτυπημένος από τρεις σφαίρες, το 2014, όταν τον πυροβόλησε ο ένας από τους δύο αστυνομικούς, που είχαν σπεύσει στο σημείο, καθώς δέχθηκαν παράπονα από έναν γείτονα για τον θόρυβο που ερχόταν από το γκαράζ του θύματος.

Οι τοξικολογικές αναλύσεις έδειξαν ότι ο άτυχος άνδρας, που διέμενε στο Φορτ Πιρς στη Φλόριντα, ήταν μεθυσμένος, όταν συνέβη το περιστατικό. Βρέθηκε νεκρός στο γκαράζ του σπιτιού του, με ένα όπλο στην πίσω τσέπη του παντελονιού του.

Ο 30χρονος πατέρας είχε τραυματιστεί από τις σφαίρες λευκού αστυνομικού, του Κρίστοφερ Νιούμαν, που άνοιξε πυρ από την άλλη πλευρά της πόρτας του γκαράζ, ενώ υποστήριξε ότι λίγο πριν ο Γκρέγκορι Χιλ κράδαινε το όπλο του απειλητικά.

Ads

Την περασμένη εβδομάδα, ομοσπονδιακό δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν υπήρξε κατάχρηση βίας εκ μέρους του αστυνομικού Νιούμαν.

Ο προϊστάμενός του, ο σερίφης της κομητείας του Σεντ Λουσί, Κεν Μασκάρα, τον κατηγόρησε απλά για αμέλεια.

Ένα δολάριο ανά παιδί

Το σώμα των ενόρκων αποφάσισε να δοθεί αποζημίωση 4 δολαρίων στην οικογένεια του θύματος: 1 δολάριο για έξοδα κηδείας και 1 δολάριο για το καθένα από τα τρία ορφανά πλέον παιδιά του θύματος.

Παράλληλα, οι ένορκοι εκτιμούν ότι ο σερίφης δεν έφερε ευθύνη για τον θάνατο του Χιλ παρά μόνο σε ποσοστό 1%, επομένως η αποζημίωση μειώθηκε σε 4 σεντς του δολαρίου.

Κατόπιν, αυτό το συμβολικό ποσό αναμένεται να μηδενιστεί από τον δικαστή, που προήδρευε της δίκης, που δήλωσε ότι θα βασιστεί στη γνωμοδότηση των ενόρκων, σύμφωνα με τους οποίους ο Γκρέγκορι Χιλ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης και εκείνος ευθυνόταν για το γεγονός ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ.

«Νιώθουμε ικανοποίηση, καθώς μπήκε ένα τέλος σε αυτήν τη δύσκολη και τραγική υπόθεση» δήλωσε, σε ένα δελτίο Τύπου, ο σερίφης Κεν Μασκάρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αστυνομικός Νιούμαν «έλαβε την καλύτερη δυνατή απόφαση για την ασφάλεια του συναδέλφου του».

Ωστόσο, η οικογένεια του Γκρέγκορι Χιλ επιμένει ότι το θύμα πυροβολήθηκε χωρίς να έχει απειλήσει κανέναν με το όπλο του και ότι η νεκροψία-νεκροτομή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν αδύνατο να τράβηξε όπλο, αφού τον πυροβόλησαν.

image

«Ασχολιόταν με τις δουλειές του ακούγοντας (τον ράπερ) Ντρέικ, όταν έφθασαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι παρέμειναν λιγότερα από 60 δευτερόλεπτα εντός της ιδιοκτησίας του» είπε ο δικηγόρος Τζον Φίλιπς.

Οι δυο αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του γκαράζ με τα γκλομπ τους. Ο Χιλ «άνοιξε και ξανάκλεισε την πόρτα του γκαράζ για να κατευνάσει τα πνεύματα. Ο αστυνομικός πυροβόλησε από την άλλη πλευρά της πόρτας του γκαράζ» συμπλήρωσε ο δικηγόρος καταγγέλλοντας μια «αποκρουστική ετυμηγορία».