Η Τουρκία άνοιξε την Κυριακή τον μεγαλύτερο καταυλισμό της που θα στεγάσει 35.000 άτομα τα οποία έφυγαν από το Κομπάνι της Συρίας για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τις κουρδικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η Εθνική Επιχείρηση Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών (AFAD).

Ads

Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της πόλης Σουρούτς και ο καταυλισμός από σκηνές φιλοξενεί δύο νοσοκομεία, επτά ιατρικές κλινικές και αρκετές σχολικές αίθουσες για να παρακολουθούν μαθήματα περίπου 10.000 παιδιά, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του AFAD, Ντόγκαν Εσκινάτ. Ο ίδιος είπε ότι από τις πολύμηνες συγκρούσεις στο Κομπάνι, περίπου 200.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στην Τουρκία και η AFAD θα εξετάσει πως εξελίσσεται η κατάσταση προτού αποφασίσει αν θα κατασκευάσει περισσότερες εγκαταστάσεις.

image

Η Τουρκία διαθέτει περίπου 24 καταυλισμούς που φιλοξενούν 265.000 Σύρους πρόσφυγες και αναμένεται να ανοίξουν κι άλλοι στην Μαρντίν τον επόμενο μήνα, συμπλήρωσε ο κ. Εσκινάτ. Περισσότεροι από 200.000 έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία που μαίνεται από τον Μάρτιο του 2011. Η πλειονότητα των 1,7 εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία ζουν εκτός καταυλισμών, συχνά στους δρόμους ή σε παραγκουπόλεις, προκαλώντας εντάσεις στον τοπικό πληθυσμό. Οι αρχές έχουν αρχίσει να μεταφέρουν σε καταυλισμούς όσους ζουν στους δρόμους της πόλης.

Ads

image

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο Κομπάνι πριν από περίπου τέσσερις μήνες. Οι Κούρδοι του Ιράκ έφτασαν στην περιοχή για να βοηθήσουν τους Κούρδος της Συρίας να αντιμετωπίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών ενώ η υπό τις ΗΠΑ διεθνής συμμαχία βομβαρδίζει τις θέσεις του ΙΚ. Οι Κούρδοι, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο βορείων τμημάτων της Συρίας, ελέγχουν περίπου το 90% του Κομπάνι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία.