Τουλάχιστον 32 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 30 είναι Ιρανοί και δύο υπήκοοι Μπανγκλαντές, αγνοούνται έπειτα από τη σύγκρουση στην Ανατολική Σινική Θάλασσα ενός φορτηγού πλοίου και ενός δεξαμενόπλοιου.

Μετά τη σύγκρουση, που σημειώθηκε το Σάββατο περίπου στις 8 το βράδυ τοπική ώρα (2 μμ ώρα Ελλάδας), στο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε 136.000 τόνους πετρελαίου «ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά» και η τύχη του πληρώματός του αγνοείται, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας, σύμφωνα με το υπουργείο. Διευκρινίζει επίσης στην ανακοίνωσή του πως το άλλο πλοίο, ένα κινεζικό φορτηγό, «δεν υπέστη ζημιές που να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του» και πως το πλήρωμά του διασώθηκε.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έστειλε ένα αεροσκάφος του να συμμετάσχει στις έρευνες, οι οποίες εκτείνονται σε μια περιοχή 3.600 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων (12.350 τετραγωνικών χιλιομέτρων), αλλά ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκε κανένα από τα 32 μέλη του πληρώματος που αγνοούνται.

Το δεξαμενόπλοιο Sanchi συγκρούστηκε με το φορτηγό πλοίο CF Crystal σε απόσταση 160 ναυτικών μιλίων ανοικτά των κινεζικών ακτών, κοντά στη Σαγκάη και τις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ, το απόγευμα του Σαββάτου.

Το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε την Κυριακή πλάνα από το φλεγόμενο πλοίο, από το οποίο υψωνόταν πυκνός μαύρος καπνός. Η Κίνα έστειλε τέσσερα πλοία να πάρουν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης και τρία να συμμετάσχουν στην επιχείρηση απορρύπανσης, ενώ η Νότια Κορέα έστειλε ένα πλοίο κι ένα ελικόπτερο.

Το δεξαμενόπλοιο, υπό σημαία Παναμά, έπλεε από το Ιράν στη Νότια Κορέα μεταφέροντας 136.000 τόνους εξαιρετικά ελαφρού αργού. Η ποσότητα αυτή ισούται με σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια, αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων με βάση τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου στις αγορές.

Το φορτηγό πλοίο, που μετέφερε σιτηρά από τις ΗΠΑ, υπέστη περιορισμένες ζημιές και τα 21 μέλη του πληρώματός του, Κινέζοι ναυτικοί, διασώθηκαν.

Η έκταση της ζημιάς στο περιβάλλον και το μέγεθος της διαρροής δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα. Αλλά με δεδομένη την ποσότητα του αργού που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο, ενδέχεται να πρόκειται για τη σοβαρότερη καταστροφή από το 1991, όταν είχαν διαρρεύσει 260.000 τόνοι αργού στα ανοικτά των ακτών της Ανγκόλας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ