Εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο, με 373 υπέρ στους 550, το νομοσχέδιο που προώθησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την άρση της βουλευτικής ασυλίας. Με την υπερψήφιση δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει απ’ ευθείας το Σύνταγμα χωρίς να χρειαστεί η διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ads

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να κυνηγήσει το Αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP, τρίτο ισχυρότερο του τουρκικού κοινοβουλίου, το οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας το έχει κατηγορήσει ως την πολιτική πτέρυγα των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που μάχονται εδώ και τρεις δεκαετίες στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας για την αυτονομία τους.

Ουσιαστικά η άρση της ασυλίας αποτελεί τμήμα μιας στρατηγικής, οι στόχοι της οποίας είναι να ωθηθεί το HDP εκτός κοινοβουλίου, να ενισχυθεί το κυβερνών κόμμα AKP και να σταθεροποιηθεί η υποστήριξη του κοινοβουλίου στο σύστημα της εκτελεστικής προεδρίας που θέλει ο Ερντογάν. 

Το HDP, που απορρίπτει τις κατηγορίες του Ερντογάν, έχει προειδοποιήσει πως η ψήφιση του νομοσχέδιου θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει την κοινοβουλευτική του παρουσία.

Ads

* Φωτογραφίες: Οι βουλευτές του HDP φωτογραφίζονται χαμογελώντας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

image

image