Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα την αναστολή των συνομιλιών με τη Ρωσία που είχαν ως στόχο την εξεύρεση ενός σχεδίου για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία. Ουάσινγκτον και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για το ποιος από τους δύο δεν τήρησε την συμφωνία για εκεχειρία. 

Ads

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα για μη τήρηση των δεσμεύσεων της με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές στις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Οι αιματηρές συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Συρία. 

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε πως «οι ΗΠΑ αναστέλλουν την συμμετοχή τους από τους διμερείς διαύλους με την Ρωσία οι οποίοι εγκαθιδρύθηκαν για την διατήρηση της παύσης των εχθροπραξιών». «Αυτή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση» πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με το Reuters και υπογράμμισε πως «η Ρωσία και το Συριακό καθεστώς επέλεξε να επιδιώκει την στρατιωτική οδό».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ τόνισε πως «τελείωσε η υπομονή όλων με την Ρωσία», επισημαίνοντας πως: «Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να συζητήσουν» για την Συρία. Από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως η επικοινωνία των δύο χωρών θα συνεχιστεί για την αποφυγή κάποιου περιστατικού μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών.

Ads

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιχειρούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στην Ρωσία, ήταν η απάντηση της Μόσχας δια στόματος της Μαρία Ζαχάροβα, εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Ουάσινγκτον δεν εκπλήρωσε τις βασικές πτυχές της συμφωνίας που κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία», τόνισε και πρόσθεσε πως «η Μόσχα προέβη σε βήματα τις πρόσφατες μέρες για να διατηρήσει την συμφωνία». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να ασκήσουν πίεση σε ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που διεξάγουν επιχειρήσεις στο Χαλέπι.

Σημειώνεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται η διμερής συμφωνία της Ρωσίας με τις ΗΠΑ για την καταστροφή οπλικού πλουτωνίου. Η συμφωνία, που υπεγράφη το 2000 και τέθηκε σε ισχύ το 2010, αναστέλλεται εξαιτίας «της ανάδειξης μιας απειλής στη στρατηγική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», επισημαίνεται στο διάταγμα.