Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί για πρώτη φορά η εκλογή προέδρου στην Αργεντινή, καθώς ο Ντανιέλ Σκιόλι, που υποστηρίζεται από την απερχόμενη Κριστίνα Κίρχνερ, επικράτησε του συντηρητικού Μαουρίτσιο Μάκρι, αλλά με ελάχιστη διαφορά, που δεν του έδωσε τη δυνατότητα να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Ads

Παρά την υποστήριξη της απερχόμενης προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ και τα προγνωστικά, που τον έδειχναν ως απόλυτο φαβορί, ο Ντανιέλ Σκιόλι δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του βασικού ανταγωνιστή του, Μαουρίτσιο Μάκρι (36,9% έναντι 34,3% για τον Μάκρι). Σημειώνεται πως για την εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο απαιτείται ο υποψήφιος να συγκεντρώσει το 45% των ψήφων ή τουλάχιστον 40% με προβάδισμα 10 μονάδων από τον δεύτερο.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η έκβαση της μονομαχίας στις 22 Νοεμβρίου θεωρείται πλέον ανοικτή, ενώ εκτός μάχης τέθηκε ο Σέρχιο Μάσα, άλλοτε πολιτικός σύμμαχος της Κίρχνερ, που συγκέντρωσε το 21,3% των ψήφων και περιορίστηκε στην τρίτη θέση. Η 12ετής περίοδος προεδρίας της Κίρχνερ και προηγουμένως του συζύγου της Νέστορ Κίρχνερ, οι οποίοι ακολούθησαν μια κοινωνική και προσανατολισμένη στον προστατευτισμό πολιτική, πλησιάζει στο τέλος της.

Ο Ντανιέλ Σκιόλι, κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπουένος Άιρες τα τελευταία οκτώ χρόνι, τεμετά την ανακοίνωση τον αποτελεσμάτων κάλεσε «όλους τους αναποφάσιστους και ανεξάρτητους ψηφοφόρους να συμβάλουν σε μια νίκη για όλους του Αργεντινούς». Αυτοαποκαλούμενος ως «κεντρώος», ο Σκιόλι δηλώνει πως θέλει μεν να συνεχίσει την αριστερού προσανατολισμού πολιτική γραμμή της Κίρχνερ, ωστόσο επιδιώκει και την προσέλκυση επενδύσεων ώστε να αυξήσει την παραγωγικότητα της χώρας.

Ads

Από την πλευρά του ο κεντροδεξιός Μαουρίτσιο Μάκρι, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την τελική επικράτηση: «Αυτό που συνέβη σήμερα άλλαξε την πολιτική της χώρας», δήλωσε φωναχτά ενώπιον υποστηρικτών του στο Μπουένος Άιρες ο 56χρονος δήμαρχος της πρωτεύουσας της Αργεντινής. Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, ο συντηρητικός πολιτικός θέλει να δώσει στη χώρα που έχει πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση έναν φιλικότερο προς τον οικονομικό κλάδο προσανατολισμό.

Βαριά κληρονομία για τον «διάδοχο»

Ο νικητής των εκλογών έχει να διαχειριστεί τη βαριά πολιτική κληρονομιά των Κίρχνερ αλλά και την ιδιαίτερη οικονομία της Αργεντινής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Deutsche Welle, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζει υψηλό πληθωρισμό που το 2014 κυμάνθηκε το 2014, ενώ μετά από μια μακρά φάση ανάπτυξης με ετήσιο ρυθμό που έφτασε μέχρι και στο 8%, πέρσι καταγράφηκε κάμψη της τάξης του 0,5%, ενώ δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις και για φέτος, με το ΔΝΤ να αναμένει υποχώρηση του ΑΕΠ της Αργεντινής κατά 0,7%. Ο διάδοχος της Κίρχνερ θα βρει απέναντί του και τα αμερικανικά κερδοσκοπικά hedge funds, με τα οποία συγκρούστηκε ανηλεώς η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001.