Η σορός του Μοχάμεντ Άλι ξεκίνησε την τελευταία της διαδρομή, μήκους 30 χιλιομέτρων, στο Λούιβιλ του Κεντάκι, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους για να αποχαιρετίσουν τον θρύλο της επαγγελματικής πυγμαχίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ads

Οι συγκεντρωμένοι με πλακάτ, λουλούδια και μπαλόνια, αποχαιρέτησαν τον μεγάλο πρωταθλητή φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του «Άλι, Άλι…» και υψώνοντας τις γροθιές τους. 

Η πομπή πέρασε μπροστά από το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Κάσιους Κλέι, όπως ήταν το όνομα του προτού ασπαστεί το Ισλάμ και αλλάξει το όνομά του σε Μοχάμεντ Άλι και κατέληξε στο κοιμητήριο όπου θα γίνει ο ενταφιασμός του, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο τιτάνας της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι
• Οι μεγαλύτερες στιγμές του Μοχάμεντ Άλι στο ρινγκ [ΒΙΝΤΕΟ]
• Φίλοι κι αντίπαλοι λένε αντίο στον Μοχάμεντ Άλι

Ads

Τις περίπου 20 λιμουζίνες που συνόδευσαν τη νεκροφόρα επέβαιναν τα πολλά παιδιά και τα εγγόνια που απέκτησε ο Άλι, αλλά και δημόσια πρόσωπα που επιλέχθηκαν για να μεταφέρουν το φέρετρό του, όπως ο ηθοποιός Γουίλ Σμιθ (που είχε ερμηνεύσει τον Άλι στον σινεμά) και οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές της πυγμαίας, Λένοξ Λιούις και Μάικ Τάισον.

Στη διαθρησκευτική τελετή, που θα παρακολουθήσουν 18.000 άνθρωποι, θα εκφωνήσει επικήδειο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο ηθοποιός Μπίλι Κρίσταλ

Το γεγονός ότι, ο Μπλι Κλίντον θα εκφωνήσει επικήδειο φαίνεται να ενόχλησε ιδιαίτερα τον «σουλτάνο» Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προγραμματίσει να παρευρεθεί στην κηδεία του Μοχάμεντ Άλι, αλλά την τελευταία στιγμή αποφάσισε να συντομεύσει την παραμονή του στο Λούιβιλ, εμφανώς εκνευρισμένος από την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι διοργανωτές.

Ο Ερντογάν  είχε εκφράσει την επιθυμία να εκφωνήσει επικήδειο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους διοργανωτές της κηδείας. Έτσι, συνοδευόμενος από τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, πήγε στην αγρυπνία αλλά μετά αποφάσισε να αποχωρήσει. 

image

Τα γάντια που φορούσε ο Μοχάμεντ Άλι το 1963 στον αγώνα με τον Χένρι Κούπερ. 

image